Orkester på hög akademisk nivå

"Jämför oss inte med professionella storband men gärna med andra amatörorkestrar. Vi håller god kvalitet". Det säger Ulf Johansson Werre, ledare för 15-årsjubilerande Uppsala University Jazzorchestra (UUJO).

Uppsala University Jazz Orchestra är Ulf Johansson Werres skötebarn sedan 15 år tillbaka. På måndag 4 november ger orkestern en jubileumskonsert på Katalin.

Uppsala University Jazz Orchestra är Ulf Johansson Werres skötebarn sedan 15 år tillbaka. På måndag 4 november ger orkestern en jubileumskonsert på Katalin.

Foto: Marcus Hedov/Staffan Claesson

Musik2019-10-31 07:00

Idag måndag 4 november firar UUJO sina första 15 år på Katalin med inbjudna gäster som Håkan Broström (saxofon), Suranjana Ghosh (tabla) och Alexander Brott (gitarr). På programmet står musik av bland andra Duke Ellington, Kai Gullmar och UUJO:s förgrundsfigur Ulf Johansson Werre. 

Det var han som 2004 kallades till ett möte med Bo Sundqvist, Uppsala universitets dåvarande rektor. Frågan löd: Vill du starta och leda en jazzorkester i universitetets regi?

– Självklart var jag intresserad. Det lät jättespännande, så jag högg på Bo Sundqvists initiativ. Han var väldigt mån om att det skulle finnas olika sorters musikverksamhet inom universitetet, säger Ulf Johansson Werre.

När UUJO bildades 2004 innebar det att Uppsala universitet nu stod på tre ben musikaliskt. Förutom Akademiska Kapellet (grundat 1627) fanns förstås även Uppsala Akademiska Kammarkör (grundad 1957).

Uppsala universitet är så vitt känt fortfarande det enda lärosäte, bortsett från universitet och högskolor med musikaliska yrkesutbildningar, som håller sig med en egen jazzorkester.

– Nationsorkestrar finns förstås överallt, men de drivs helt och hållet av studenter. Tanken med UUJO är att det ska vara en professionell ledning med ett tydligt uppdrag – att leda studenter och universitetsanställda som vill förkovra sig musikaliskt, säger Ulf Johansson Werre.

Att leda en jazzorkester bestående av studenter, lärare och annan personal är lustfyllt, men innebär också en del utmaningar enligt Ulf Johansson Werre. Alla orkestermedlemmar har krävande kurser och andra åtagande så man kan inte ställa samma krav som på professionella musiker. Medlemmarna har även olika bakgrund och olika förutsättningar. Vissa behärskar visserligen ett instrument men har aldrig tidigare spelat jazz.

–   I början på vissa terminer har det hänt att jag tänkt: hur ska det gå att få ihop något av det här? Men så går det några rep och vi närmar oss en konsert –  då uppstår alltid en stämning där alla anstränger sig maximalt. Slutresultatet blir oftast väldigt bra, säger Ulf Johansson Werre. 

Den här terminen är UUJO ovanligt internationell med medlemmar inte bara från Sverige utan också Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Italien, Australien och Sydkorea. Apropå det internationella: 2020 åker orkestern på jubileumsturné till Japan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!