Publicerad: 2012-02-01 07:02
Läs upp
Laddar...

Naknare texter av Gretchen Peters

RECENSION: På sitt nionde album är amerikanska Gretchen Peters rakare och naknare i texterna än någonsin. Björn G Stenberg tycker att det är riktigt, riktigt bra.

NY SKIVA

Gretchen Peters

Hello cruel world

(Proper Records/Cosmos Music Group)Singer/songwriter. På sitt nionde album är amerikanska Gretchen Peters rakare och naknare i texterna än någonsin. Hon säger själv att hon blev tvungen att se tillvaron på ett nytt sätt och att det återspeglas i sångerna. 2011 var ett turbulent år för henne, förutom ett starkt engagemang i Mexicos oljekatastrof tog en nära vän livet av sig och hennes son kom ut som transperson med könsbyte på agendan, något hon ser på med stolthet. På den ljusa sidan finn satt hon gifte sig med sin mångårige ackompanjatör Barry Walsh.

Allt detta reflekteras på albumet med den svarta humorn i titeln Hello cruel world som ledstjärna. ”Life is still a beautiful disaster” sjunger hon i duett med gästen Rodney Crowell på låten Dark Angel.

Resultatet har blivit ett av hennes starkaste album någonsin. Här finns ett direkt tilltal som griper tag från första tonen. Allt är tonsatt med utsökta melodier, med lika sparsmakade som sparsamma arrangemang och kryddat med hennes varmt innerliga röst.

Helt enkelt, detta är riktigt, riktigt bra.

Av: Björn G Stenberg

Linda och Mats Brandemark bildar tillsammans duon Lighthouse. Bild: MIKAEL WALLERSTEDT
Foto: MIKAEL WALLERSTEDTLinda och Mats Brandemark bildar tillsammans duon Lighthouse.

Uppsaladuo imponerar

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »