"Roligt att få rösta och göra världen bättre"

Vi leker att vi bestämmer tillsammans, det är premissen för en interaktiv teaterföreställning för barn på Uppsala stadsteater.

I "Gyllene salen" på Stadsteatern får barnen vara med och förbättra barns villkor i det påhittade Skolandet. Åtminstone leka att de gör det under Stadsteaterns teaterpedagogers ledning.

I "Gyllene salen" på Stadsteatern får barnen vara med och förbättra barns villkor i det påhittade Skolandet. Åtminstone leka att de gör det under Stadsteaterns teaterpedagogers ledning.

Foto: Micke Sandström

Teater2019-12-01 07:00

 –  Välkomna! Nu kör vi, säger teatervärden Mina Trost till barnen från Almunge skolas förstaklass som ska få uppleva föreställningen "Världens viktigaste möte", denna blötsnötunga fredagsmorgon. Det är premiär, men kanske inte riktigt på samma sätt som för en vanlig teaterföreställning. Här ska barnen nämligen få vara delaktiga i vad som utspelas.

De tas emot av trion teaterpedagoger Maria Trost, Sara Waller och Katarina Bohm som med skor på huvudet (!) lotsar in barnen i ett fantasiland, Skolandet. Där är barns villkor inte de allra bästa. Vi som är vuxna får en lapp om halsen där det står "Turist" och får sitta lite i bakgrunden. Det är minsann inte vi som har huvudrollen här.

Sjuåringarna har snart snappat premisserna för den teaterlek som de tre pedagogerna leder. Stämningen är lekfull och tillåtande. 

I Skolandet får barn jobba med att snöra upp skor. När de är klara får barnarbetarna snöra dem igen. Och fortare och fortare ska det gå. Efter arbetsdagens slut är det tvångsdans till Bröderna Herreys  Melodifestivaldänga  "Diggi-Loo Diggi-Ley".  Ingen av barnarbetarna får alltså leka som de vill.  Fast den här dansen är nog lite roligare för både barn och "turister" att vara med om än vad föreställningens skapare kanske har tänkt. 

Men dockan Pim, fint spelad av Maria Trost,  protesterar mot allt detta  och skriver ett brev till Skolandets president. Och miraklernas mirakel, det ger resultat! Barnen får komma in i den Gyllene salen i nästa rum. De får fatta beslut vid det gyllene bordet som rör barnarbetarnas förhållanden i Skolandet. 

–  Här inne är det ni som är huvudpersoner, säger ensembletrion och förser barnen med popcornklädda pepparkakor och saft.

Det är ju en saga och en lek i fantasin. Men barnen greppar med liv och lust de små dosorna de får med röstningsknappar, rött för nej och grönt för ja.

Innan föreställningen är slut har barnen varit med och stiftat två lagar som kommer att förbättra barns villkor i Skolandet.

–  Kanske ni kan ta med er något ni varit med om här i dag till eran skola, ert skol-land, säger Maria Trost till barnen.

 Efter föreställningen utbryter ett mindre kaos när alla ska hitta sina skor och ytterkläder. Men barnen är entusiastiska över vad de hade fått vara med om.

– Så roligt att se teater och få vara med och rösta. Barn ska ha rättigheter, men en del kan vuxna få bestämma. Men inte när det gäller att man måste äta grönsaker, säger Levi Åkerlund.

– Det var roligt att få vara med och rösta och göra världen bättre, tycker Marcus Eklund.

Julia Kolar gillade att de fick saft och pepparkakor i föreställningen och att de fick välja mellan olika saker. Chilli Wester poängterar att det var bra att de bestämde att barn inte får vara dumma och förstöra för varann. Thea Blom Grundin fäste sig vid att det är viktigt att alla barn får gå i skolan och lära sig saker istället för att jobba.

Tror ni att ni kommer att få bestämma mer i skolan efter den här teaterföreställningen?

– Ja! Det hoppas jag säger Levi Åkerlund och hans klasskompisar instämmer.

Föreställningen har arbetats fram av Uppsala stadsteaters pedagoger med anledning av att FN:s barnkonvention ska göras till svensk lag. De bjuder in kommunens skolbarn till en lektion i praktisk och direkt demokrati. Och det blir helt uppenbart efter denna premiärföreställning; skulle barnen få bestämma skulle nog det mesta ordna upp sig i världen.

Förstaklassarna från Alundaskolan, Levi Åkerlund, Marcus Eklund, Julia Kolar, Thea Blom Grundin och Chilli Wester tyckte det var roligt att få vara med och bestämma på teatern.
Förstaklassarna från Alundaskolan, Levi Åkerlund, Marcus Eklund, Julia Kolar, Thea Blom Grundin och Chilli Wester tyckte det var roligt att få vara med och bestämma på teatern.
Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättig­heter, Barn­konven­tionen, inne­håller bestämmel­ser om mänsk­liga rättig­heter för barn. 

Bland annat står det att alla barn har samma rättigheter och lika värde, barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn, alla barn har rätt till liv och utveckling och att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

196 länder har för­bundit sig att följa konventionen. Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen lag i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!