Stina Wollter som Nike i ny kalender

Svenska kändisar gestaltar sagolika kvinnor i Caroline Roosmarks välgörenhetskalender. Den inleds med Uppsalakonstnären Stina Wollter.

Stina Wollter och Dagny Carlsson är båda med i välgörenhetskalendern "Sagolika kvinnor".

Stina Wollter och Dagny Carlsson är båda med i välgörenhetskalendern "Sagolika kvinnor".

Foto: Caroline Roosmark/Montage

Välgörenhet2019-11-25 13:19

Fotografen Caroline Roosmark ligger bakom kalendern "Sagolika kvinnor 2020", som stödjer Fryshusets projekt "Barn till ensamma mammor". Till kalendern har Caroline Roosmark fotograferat tolv kända svenska kvinnor i roller som mytiska figurer, eller personer ur historien.

Först ut, på januaribilden, är Uppsalakonstnären, författaren och radioprogramledaren Stina Wollter i rollen som segergudinnan Nike.

– Det är ingen slump att hon är januari. När jag läste hennes bok ("Kring denna kropp", reds anm) så tyckte jag att hon beskrev gudinnan Nike så bra, vad hon står för och vad hon kan vara. Hon skriver att Nike alltid segrar över hatet och hela kalendern är ju gjord efter den linjen, säger Caroline Roosmark.

Egentligen var det redan 2004 som Caroline Roosmark, men år 2015 lades det på is. Förra årets togs projektet upp igen – efter metoorörelsen. Kraften i metoorörelsen gav Caroline Roosmark energi att ta sig an kalendern igen.

– Jag kontaktade Sara Danius, som ville göra Jeanne D'Arc, och då fick jag tillbaka lusten till projektet. 

Från att ha varit en kalender med både kvinnor och män blev det nu en kalender med bara kvinnor. Och det har egentligen alltid varit ett kvinnoprojekt, säger Caroline Roosmark. På årets omslag syns Dagny Carlsson, 107 år.

–  Jag ville visa att man 2019-2020 kan ha en väldigt gammal kvinna på omslaget. Det är ett statement att ha Dagny där.

Fotnot: Det går att läsa mer om projektet "Barn till ensamma mammor", och beställa kalendern, på roosmark.com.

Stina Wollter som segergudinnan Nike i "Sagolika kvinnor 2020".
Stina Wollter som segergudinnan Nike i "Sagolika kvinnor 2020".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!