Publicerad: 2012-04-25 11:02
Läs upp
Dramatiseringen av Sonya Hartnetts ungdomsbok Surrender hör till premiärerna på Riksteatern i höst.
Foto: Saga Berlin/Bengt Alm
Laddar...

Världspremiär för Hartnettpjäs i höst

Twilight har givit fantasyberättelserna ett brett genomslag i Sverige. Nu når de övernaturliga inslagen även teatern. I höst har dramatiseringen av Sonya Hartnetts Surrender premiär hos Riksteatern.

Hösten på Riksteatern

- Surrender, utifrån Sonya Hartnetts ungdomsroman, har urpremiär i oktober.
- Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs bra i fengelset blir också teater, urpremiär i Växjö 26 oktober.
- Komikern och musikern Ronny Eriksson turnerar med sin nya föreställning Vad skådar mitt norra öga, urpremiär i Slite 6 september.
- Mattias Enn framför sånger av Josephine Baker, Edith Piaf, Karl Gerhard med flera i Den förste turisten i Europa. Premiär i Avesta 8 september.
- Carl-Einar Häckner framför åter sin föreställning Swedish meatballs med lingon, efter att ha turnerat med den i Australien och Storbritannien. Nypremiär i Karlstad 10 september.
- Strindbergsklassikern Dödsdansen och Camilla Blomqvists nyskrivna Vi har det bra, utifrån temat triangeldrama, utgör tillsammans en helafton. Premiär och urpremiär i Höganäs 12 september.
- Dramatens uppsättning av Idlaflickorna ska ut på turné, med start i Gävle 13 september.
- Bröderna Lindgrens barnskivor har gjort succé, i höst spelar de runtom i landet med artister som Nina Ramsby och Patrik Arve. Premiär i Jokkmokk 5 oktober.
- Notes from a babyfarm är en interaktiv föreställning som vill väcka diskussion om barnlöshet och surrogatmödrar i Indien. Urpremiär i Stockholm 12 oktober.
- BUS (Brun utan sol) heter showen med bland andra Blossom Tainton och Kayo, urpremiär i Östersund 28 november.
- Tyst Teater sätter upp Strindbergs Fröken Julie på teckenspråk och med mer musik och koreografi än text. Premiär i Umeå 14 oktober.I Riksteaterns höstrepertoar finns en världspremiär. Sonya Hartnetts fantasyroman Surrender har aldrig tidigare dramatiserats för scen. Fantasyberättelser är överhuvudtaget inte vanliga på teatern, även om de börjar dyka upp här och var.
- Det är svårt att skildra magi på scenen, tidsplan som går i och ur varandra. I den här berättelsen är det små glidningar, det är inte Twilight - människor som förvandlas till onda demoner. De olika världarna samsas bra mer varandra och det subtila fungerar bra på scen, säger Ninna Tersman, dramatiker och dramaturg på Riksteatern.

Det är Ninna Tersman som har gjort dramatiseringen av Alma-pristagaren och ungdomsförfattaren Sonya Hartnetts roman. Under några år bodde hon i Nya Zeeland och läste mycket australisk ungdomslitteratur. Den starka psykologiska skildringen i Surrender, om knappt 20-åriga Gabriel som tynar bort i en märklig sjukdom, fick henne att genast vilja göra teater av boken.
- Jag gillar att historien öppnar sig i flera skikt, det finns en magisk dimension samtidigt som det är en skräckhistoria och en thriller.

På ett annat plan berättas Gabriels historia från sjuårsåldern fram till nutid, en verklighet som också den visar sig vara skev. Dröm och verklighet går i varandra.
- Det gör det möjligt att skildra starka känslor och händelser som inte skulle fungera om det var en helt realistisk historia, säger Ninna Tersman om fördelarna med de övernaturliga inslagen.

Men det är inte fantasyinslaget som gör Sonya Hartnetts berättelse angelägen. Ninna Tersman framhåller hennes förmåga att skriva för högstadiebarn om det som är svårt utan att förenkla.
- I den här åldern går man igenom så mycket. Det är svårt att gå på högstadiet, det tror jag alla minns, känslorna är så starka. Hon skildrar ungdomars liv nyanserat, utan att det känns tillrättalagt.

Av: TT Spektra kultur@unt.se

veckans album

Fler musikreccensioner hittar du här

Vad vill du ha för snacks till bion?
Vem blir kvartalets kulturprofil? Från vänster: Owe Törnqvist, Negar Naseh, Ellie Flemström, Lasse Berg och rapparen Johan "Organismen" Hellqvist. Bild: Montage
Foto: MontageOwe Thörnqvist, NegarNaseh, Elli Flemström, Lasse Berg, Organismen.

Vem blir kvartalets kulturprofil?

Vem tycker du är kvartalets kulturprofil?

 


 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »