Synd att S inte vågar röra ränteavdraget

Nu när räntorna är låga hade det varit ett bra tillfälle för regeringen att ta ett första steg i rätt riktning.

Finansminister Magdalena Andersson är kritisk till ränteavdraget, men lägger frågan i byrålådan.

Finansminister Magdalena Andersson är kritisk till ränteavdraget, men lägger frågan i byrålådan.

Foto: Foto: Jessica Gow

Ledare2021-10-22 06:56
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ränteavdraget gör att alla med lån kan dra av 30 procent på skatten. I våras föreslog en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna - ledd av ingen mindre än Magdalena Andersson - sänkta ränteavdrag. Kritiken mot ränteavdraget var tydlig i gruppens rapport för "jämlikhet och rättvisa". Så sent som i somras öppnade Andersson för att trappa ner ränteavdraget, för att kyla ned den överhettade bostadsmarknaden. 

Det hade varit klok politik. Men trots att Andersson av allt att döma blir nästa partiledare har det visat sig att det inte finns något förslag om sänkta ränteavdrag inför S-kongressen i början av november. Att det saknades ett sådant förslag fick genast Daniel Suhonen, tillhörande partiets vänstergruppering Reformisterna, att "beskylla" partiledningen för "världens kortaste vänstersväng" (SR, 19/10). 

Men åsikten att ränteavdraget bör trappas ner för bolån är inte prydd med vänsteretikett. Sex av åtta riksdagspartier vill trappa ner avdraget. Det är bara Moderaterna, och tydligen fortsatt även Socialdemokraterna, som inte vill röra det. 

Avdraget har av förklarliga skäl kritiker från olika håll och kanter. Ränteavdrag innebär att staten går in för att subventionera en betydande del av våra bolån. Hushållens belåning ökar därmed. Minskade avdrag skulle sannolikt dämpa priserna på bostäder, vilket i sin tur skulle underlätta för unga att kunna köpa en första bostad. 

I stället för att subventionera bolån med många miljarder kronor årligen hade staten dessutom kunnat sänka skatten på arbete.

Men nu närmar sig ett riksdagsval. När skattereformer väl har införts kan det vara svårt för regerande partier att ändra på sådant som de tidigare har varit emot. Medborgarna vänjer sig snabbt. Och den medelklass som sitter på stora bolån - en betydande väljargrupp - är förhållandevis röststark. Någon annan förklaring till att Socialdemokraterna väljer att gömma undan ränteavdraget i byrålådan är svår att se.

Det är synd att ränteavdraget ännu en gång kommer undan. 

Nu när räntorna är låga hade det varit ett bra tillfälle för regeringen att ta ett första steg i rätt riktning. Magdalena Andersson har tidigare, i skarpa ordalag, kritiserat Moderaterna och den tidigare alliansregeringen för att inte ha gjort något åt ränteavdraget. Framöver blir det svårt för henne att lyfta frågan.

Är det smart av en socialdemokrati, som precis har tagit sig ur Januariavtalet, att prioritera valtaktik? Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet står redo att håva in socialdemokrater som längtar efter principer och politik.