Inte så mycket i mitten

Uppsala är på väg mot ett styre som inte har stöd av väljarna.

De nya kommunalråden från S, L och MP väljs på måndag med hjälp av Vänsterpartiet.

De nya kommunalråden från S, L och MP väljs på måndag med hjälp av Vänsterpartiet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

LEDARE.2018-10-11 16:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På måndag får Uppsala sitt omtalade mittenstyre när socialdemokraten Erik Pelling (S) väljs till kommunstyrelsens ordförande och ska styra kommunen i fyra år framåt, tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna. Frågan är hur mycket mittenpolitik det blir i Uppsala? Helt klart är att Vänsterpartiet fått en maktposition som man aldrig varit i närheten av förut i kommunen.

Det finns inget i sig att säga om ett blocköverskridande samarbete, det var nödvändigt i det dödläge som uppstod med 36 mandat var för de rödgröna och alliansen. M-gruppledaren Fredrik Ahlstedts hopp om ett maktskifte är heller inte rimligt då alliansen i så fall måste förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna, även om han fortfarande inte gett upp tanken (UNT Debatt 10/10).

Allt var alltså upplagt för ett mittensamarbete med fyra partier i Uppsala kommun, som till skillnad från i riksdagen skulle få egen majoritet. Alliansen skulle förstås spricka, men det skulle också det rödgröna blocket. Med de många svåra beslut som väntar i Uppsala, som integrationen, utbyggnaden av staden och välfärden, skulle väljarna tillförsäkras stabilitet och minimalt med skadligt inflytande från ytterkanterna SD och V.

Men veckorna efter valet blottläggs en avgrundsdjup spricka mellan de två allianspartierna C och L. Den är inte ideologisk. Centern och Liberalerna vill liksom deras väljare stå upp för valfrihet och en effektiv hantering av skattepengarna. Tillsammans skulle de vara starka i det S-ledda Uppsalastyret, och en garant för de liberala värdena.

Sprickan var alltså i högsta grad personlig. ”Jag pratar inte om Centerpartiet som har fantastiskt bra ledamöter som jag mer än gärna samarbetar med på alla nivåer. Jag pratar om ledarskapet”, sade Mohamad Hassan (L) till UNT 25/9. Han fick gehör vid L-medlemsmötet och därmed stod det klart. Ut med Stefan Hanna (C) från politiskt inflytande, in med Tobias Smedberg (V).

Den nye V-ledaren Smedberg stod i rampljuset när han i går på en pressträff berättade om sina planer, vad han vill ha i utbyte för att släppa igenom trepartialliansen på måndag. ”De kommer att behöva prata med oss i alla viktiga frågor och vi ska få igenom så mycket vänsterpolitik vi kan”, sade han och nämnde skolan, ett jämlikare Uppsala och stopp för vinster i välfärden som högt prioriterade V-mål för mandatperioden.

Det är inte så att det plötsligt finns en majoritet för vinststopp i välfärden i Uppsala. Men det finns allt för många sårade själar som verkar ha svårt att kommunicera för tillfället, vilket talar emot breda uppgörelser. I Sveriges fjärde stad kan man ställa krav på stabilitet i kommande beslut och på att styret någorlunda avspeglar valresultatet, ideologiskt sett. Så ser det inte ut just nu.

Läs mer om