Blunda inte för förföljelserna av vÀrldens kristna

Journalisten Nuri Kino menar att svenska makthavare lider av beröringsskrÀck.

En kyrka i norra Irak. PÄ 20 Är har den kristna befolkningen nÀstan helt försvunnit.

En kyrka i norra Irak. PÄ 20 Är har den kristna befolkningen nÀstan helt försvunnit.

Foto: Julia Zimmermann

Ledarkrönika2024-03-31 06:48
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nuri Kino, prisbelönad journalist och författare, grundade organisationen A Demand For Action (ADFA) nÀr Islamiska staten hÀrjade som vÀrst. Sedan dess har han opinionsbildat för att sÀtta ljus pÄ hur illa stÀllt det Àr för förföljda kristna. Numera Àr ADFA en del av den internationella rörelsen mot religiös förföljelse och uppmÀrksammar Àven situationen för exempelvis Rohingya-muslimer i Myanmar.

I vanlig ordning har Kino fullt upp nĂ€r jag hör av mig. Han och andra engagerade i ADFA planerar att under pĂ„sken dela ut mat till hundratals "hemlösa, flyktingar och andra tilltufsade" pĂ„ S:ta Clara kyrka i Stockholm. En mindre liknande insats Ă€r Ă€ven planerad i Göteborg. 

Anledningen till att jag kontaktar Kino Ă€r för att fĂ„ en lĂ€gesbild över hur han tycker att opinionsbildningen gĂ„r. Vi har bĂ„da upplevt att det i den svenska debatten finns en viss oförstĂ„else inför att kristna förföljs i mĂ„nga delar av vĂ€rlden. 

Frida Park pĂ„ tidningen Dagen var nĂ„got pĂ„ spĂ„ren nĂ€r hon i en text konstaterade att: "...i ett av vĂ€rldens mest sekulĂ€ra lĂ€nder Ă€r det svĂ„rt att fĂ„ ihop larmrapporter om torterade, trakasserade, misshandlade, skjutna, kidnappade och mördade troende med bilden av kristna som vita och privilegierade." (18/1). 

Stereotypen av kristna som vĂ€sterlĂ€ndska, rika och "vita" stĂ€mmer inte sĂ€rskilt vĂ€l med verkligheten, eftersom en stor majoritet av alla kristna lever utanför vĂ€stvĂ€rlden. Inte sĂ€llan som fattiga och förtryckta. 

Den senaste lÀgesrapporten frÄn organisationen Open Doors som granskar förföljelserna mot kristna, visar en övergripande försÀmring. I den, World watch list 2024, nÀmns den kraftiga ökningen av attacker mot kyrkor, kristna skolor och mÄltavlor. Kina stÄr för en stor del av dessa attacker, Àven i Indien har över 2000 attacker registrerats under mÀtperioden. Medan det i Indien ofta Àr vÄldsamma folkmassor som attackerar kyrkor, Àr det i Kina vanligt att myndigheterna stÀnger ner dem.

I Afrika söder om Sahara – dit Kina exporterat övervakningsteknologi till flera lĂ€nder – utnyttjar islamistiska terrorgrupper instabila situationer. Kristna mördas och fördrivs. En ytterligare dyster trend Ă€r att kristna i Mellanöstern fortsĂ€tter att bli fĂ€rre. De vĂ€rsta topp-tio-lĂ€nderna pĂ„ World watch list 2024 Ă€r Nordkorea, Somalia, Libyen, Eritrea, Jemen, Nigeria, Pakistan, Sudan, Iran och Afghanistan. Var sjunde kristen Ă€r förföljd för sin tro, konstaterar Open Doors.

Nuri Kino berĂ€ttar att A Demand For Action har slĂ€ppt en globalt uppmĂ€rksammad rapport, "The Elephant In The Room", om de senaste tvĂ„ decenniernas förföljelser i Irak. "Det finns snart inga kristna kvar i landet", sĂ€ger Kino, och lĂ€gger till att kristna Ă€ven har försvunnit frĂ„n stora delar av Syrien. Kino och ADFA möter Ă€ven svenska politiker och statstjĂ€nstemĂ€n. Bland annat har de framfört synpunkter pĂ„ det svenska bistĂ„ndet. 

SÄ hur uppfattar Kino den svenska debatten, Àr den ÀndÄ inte bÀttre Àn för nÄgra Är sedan, nÀr det i vissa lÀger ansÄgs suspekt att ens lyfta frÄgan om kristnas utsatthet?

– Vi ser en mindre förĂ€ndring till det bĂ€ttre, till exempel i utrikesdeklarationen hĂ€r i Sverige. Men det lĂ„ngt ifrĂ„n tillrĂ€ckligt. Makthavare fortsĂ€tter tyvĂ€rr ha beröringsskrĂ€ck nĂ€r det gĂ€ller förföljelsen av kristna. 

Det finns dessutom en ovilja till kunskap, menar han. Allt handlar inte heller om makthavare. Det Àr svÄrt att protestera nÀr Kino sÀger "Hur mÄnga svenskar vet vad vÄffeldagen bygger pÄ? Medan andra riskerar sitt liv för att fira den".

Oavsett om man vet att vÄffeldagen har en koppling till kristendomen borde man Ätminstone kÀnna till vilket helvete alltför mÄnga kristna har pÄ jorden.