Fler enkla jobb förbÀttrar integrationen

Den bristande integrationen pÄ arbetsmarknaden Àr ett akut problem som behöver ÄtgÀrdas pÄ flera sÀtt samtidigt. FrÄgan Àr bara hur.

Fler enkla jobb behövs för integrationen.

Fler enkla jobb behövs för integrationen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledarkrönika2020-10-11 18:47
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ett svar pĂ„ den frĂ„gan finns i nationalekonomerna Simon Eks, Mats Hammarstedts och Per Skedingers forskningsrapport Enkla jobb och kunskaper i svenska – nycklar till integration? (SNS): det behövs fler sĂ„ kallade enkla jobb.

Det Ă€r ett bra svar. Med “enkla jobb” menas arbeten med lĂ„ga kvalifikationskrav. Den som söker ett sĂ„dant jobb behöver inte ha högre formella kvalifikationer Ă€n grundskoleutbildning. Jobben i sig Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis enkla att utföra, utan ofta fysiskt pĂ„frestande. Till dessa jobb rĂ€knas till exempel stĂ€dare, viss hotell- och restaurangpersonal och lagerarbetare. Runt fem procent av alla jobb i Sverige Ă€r sĂ„ kallade enkla jobb. Det Ă€r alldeles för fĂ„.

I alla fall om man vill lyckas med integrationen. I gruppen utrikes födda Ă€r sysselsĂ€ttningsgraden lĂ€gre och arbetslösheten högre Ă€n bland dem som Ă€r födda i Sverige. De flesta arbeten i Sverige i dag krĂ€ver högre utbildning Ă€n grundskola. Samtidigt saknar mĂ„nga av dem som har invandrat de senaste Ă„ren just det. Den logiska följden av detta blir arbetslöshet. Och konkurrensen om de enkla jobb blir dĂ€rför mycket hĂ„rd. 

SÀrskilt allvarligt Àr problemet för utrikes födda frÄn Mellanöstern och Afrika. Till exempel Àr arbetslösheten bland mÀn med bara grundskoleutbildning födda i Afrika 31 procent. Bland kvinnor Àr motsvarande siffra 48 procent.

Enligt den fÀltstudie rapportförfattarna har gjort, fÄr den syriska flykting som söker ett sÄ kallat enkelt jobb Äterkoppling bara i knappt fyra procent av fallen. Det gÀller Àven för dem som har fullgjort en utbildning i svenska för invandrare och har relevant tidigare arbetslivserfarenhet. Arbetsmarknaden för dem med lÄg utbildningsnivÄ Àr i Sverige tuff.

Vad kan dĂ„ göras Ă„t detta? Ett problem Ă€r att de svenska lĂ„glönebranscherna har relativt sett höga lĂ€gstalöner. Det bidrar dels till att det inte skapas tillrĂ€ckligt mĂ„nga arbetstillfĂ€llen, dels till att konkurrensen om de jobb som redan finns blir stor. En potentiell vĂ€g Ă€r dĂ€rför att ha en mer flexibel lönebildning för lĂ„gkvalificerade yrken. Med andra ord – lĂ€gre löner.

Det finns förstĂ„s mĂ„nga negativa aspekter av en sĂ„dan utveckling. Ska lönerna bli lĂ€gre för dem som redan har de lĂ€gsta lönerna eller rentav stĂ„r helt utanför arbetsmarknaden? 

Men frÄgan Àr felstÀlld. Den aktualiserar nÀmligen ett mer övergripande problem för dem som vill förbÀttra integrationen: man mÄste kunna stÀlla förÀndringar pÄ arbetsmarknaden mot de faktiska alternativen, inte mot en utopi.

Det akuta problemet Ă€r nĂ€mligen inte att det Ă€r mĂ„nga som har för lĂ„ga löner, utan att alltför mĂ„nga inte har nĂ„gon lön alls. JĂ€mfört med fortsatt arbetslöshet Ă€r sĂ„ kallade enkla jobb en bĂ€ttre vĂ€g mot bĂ„de högre framtida sysselsĂ€ttning och inkomst. Det Ă€r den situationen vi stĂ„r inför. I dessa tider, med en pandemi som har orsakat en ökad arbetslöshet, Ă€r det ocksĂ„ just den typen av mindre kvalificerade arbeten som har drabbats hĂ„rdast, till exempel inom hotell- och restaurangbranschen. Konkurrensen om dessa yrken kommer nu att bli Ă€nnu hĂ„rdare och det blir dĂ„ Ă€nnu svĂ„rare för utlandsfödda att ta sig in pĂ„ den svenska arbetsmarknaden. 

Arbetsmarknaden Ă€r och kommer att vara nyckeln till integrationen. För att undvika att lĂ„sa in alltför mĂ„nga mĂ€nniskor i lĂ„glöneyrken bör en flexiblare lönebildning kombineras med satsningar pĂ„ vidareutbildning. Men det akuta problemet Ă€r att fĂ„ in fler mĂ€nniskor pĂ„ arbetsmarknaden – och det problemet mĂ„ste lösas. Fler enkla jobb Ă€r inte den enda lösningen, men det Ă€r definitivt en del av den.