M:s politik bygger pÄ falskt dilemma

Moderaternas migrationspolitik Àr förutsÀgbar, men trist.

Maria Malmer Stenergard presenterar Moderaternas nya migrationspolitiska förslag.

Maria Malmer Stenergard presenterar Moderaternas nya migrationspolitiska förslag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledarkrönika2020-10-23 06:43
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

“Till att börja med vill vi införa fler övervakande Ă„tgĂ€rder”, sĂ€ger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard under en presstrĂ€ff om partiets migrationspolitik (22/10). Det Ă€r talande för Moderaternas politik numera, dĂ€r man inskrĂ€nker pĂ„ friheten pĂ„ flera fronter med motiveringen att hĂ„rdare tag behövs i allt frĂ„n kriminal- till invandringspolitik.

Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ de motiverar sitt förslag om att de som fĂ„tt utvisningsbeslut ska övervakas elektroniskt med fotboja. De vill alltsĂ„ frihetsberöva mĂ€nniskor som inte har begĂ„tt brott.  

Det Ă€r ett problem, menar Moderaterna, att alltför fĂ„ utvisningsbeslut verkstĂ€lls. Det har de rĂ€tt i, för ett land som har en reglerad migrationspolitik – vilket Sverige har – Ă€r förstĂ„s en av förutsĂ€ttningarna att verkstĂ€llandet av utvisningsbesluten fungerar. Men inga problem i samhĂ€llet gĂ„r att helt eliminera, och dĂ„ mĂ„ste man avgöra hur lĂ„ngt man Ă€r villig att gĂ„. Moderaterna Ă€r villiga att gĂ„ rĂ€tt lĂ„ngt.  

De presenterar ett par helt nya förslag, som exempelvis informationsplikt – att myndigheter och kommuner ska ha en skyldighet att rapportera till Migrationsverket nĂ€r de pĂ„trĂ€ffar en person utan uppehĂ„llstillstĂ„nd. Moderaterna motiverar det med en aversion mot skuggsamhĂ€llet, “som Ă€r starkt förknippat med kriminalitet, social utsatthet och lidande”, sĂ€ger Malmer Stenergard.  

Men som alltid nĂ€r man vill markera mot nĂ„got – eller nĂ„gra – finns en baksida: att man alienerar mĂ€nniskorna man försöker komma Ă„t. Liknande lagar i USA har till exempel lett till att mĂ„nga av dem som stannat i landet utan rĂ€tt att göra det lĂ„ter bli att anmĂ€la brott, skyr kontakt med myndigheter och puttas allt lĂ€ngre ut i det sĂ„ kallade skuggsamhĂ€llet.  

Just de mÀnniskor som lever nÀra kriminalitet Àr dessutom just de mÀnniskor som man framför allt skulle önska hade förtroende för myndigheterna, vilket undergrÀvs om Moderaterna fÄr igenom sitt förslag.

Men det som skaver mest med Moderaternas nya migrationspolitiska förslag Ă€r hur de motiveras: man vill prioritera folk som faktiskt har skyddsskĂ€l framför dem som stannar i landet trots utvisningsbeslut, som att det skulle vara den politiska avvĂ€gning Moderaterna stĂ„r inför. Om det vore fallet skulle Moderaterna ha kvittat alla sina migrationsrestriktiva Ă„tgĂ€rder mot Ă„tgĂ€rder som hjĂ€lpte dem som har störst behov av skydd.  

Det gör de inte. För motivet Ă€r det motsatta – man vill i ett av vĂ€rldens rikaste lĂ€nder, som ligger pĂ„ EU:s miniminivĂ„ för flyktingmottagande, Ă€n mer begrĂ€nsa möjligheterna för flyktingar att komma hit och att stanna hĂ€r. Moderaterna mĂ„ ha rĂ€tt i att för fĂ„ utvisningsbeslut verkstĂ€lls i Sverige, men motiveringen till förslagen handlar om nĂ„gonting annat.