Vem vill vara vuxen?

Ledarredaktionen delar ut vuxenpoäng till partiledarna.

Ledare2017-10-09 13:34
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det har på senare tid talats en hel del om behovet av en mer vuxen ton i den politiska debatten.

Politik handlar förvisso i stor utsträckning om att leverera effektiva budskap och att göra snabba retoriska poänger. Men nog bör det gå att kombinera detta med en resonerande samtalston där motståndarens argument bemöts i sak. Alla vinner på ett vuxet samtal där debattörerna är pålästa, artiga och lugna.

Så vem är mest vuxen i svensk politik? Ledarredaktionen delar ut vuxenpoäng till partiledarna baserat på deras insatser i gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Ulf Kristersson (M)

Moderaternas nye partiledare är egentligen den givna vinnaren i genren vuxenhet. Han är lugn och resonerande. Men under gårdagens debatt blev han ibland något frånvarande och föreföll dåligt påläst. Det märktes inte minst i diskussionen om klimat och miljö. För full pott hade Kristersson behövt visa på djupare ämneskunskap och talat mer konkret om vad M vill i miljö-och klimatpolitiken.

Vuxenpoäng: 3,5 av 5

Stefan Löfven (S)

Statsministern ogillar käbbel men drar sig inte för att skruva upp tonen i den politiska debatten. Allt dåligt är enligt Löfven den förra regeringens fel. Löfvens mantra under gårdagen var ”Det går inte att skattesänka sig till bättre sjukvård/fler poliser…o.s.v.” Efter ett tag blev det tröttsamt, ja rent av käbbligt.

Vuxenpoäng: 3 av 5

Annie Lööf (C)

Centerledaren hade en bra dag på jobbet i går kväll. Hon var retoriskt snitsig, markerade med en välfunnen gliring mot Jimmie Åkesson (”Du talar om brottsligheten som ett importerat problem. Ta en titt i din egen riksdagsgrupp”) och behöll under hela debatten lugnet. När hon skulle diskutera flygskatt fick dock plattityderna gå före förnuftet. Det drar ner betyget något.

Vuxenpoäng: 4 av 5

Jan Björklund (L)

Liberalernas ledare kan vara både slängig och resonerande, både humoristisk och allvarlig. När Gustav Fridolin angrep honom för att inte ta klassamhället på allvar, hade Björklund svar på tal. Men L-ledaren missade chansen att bredda diskussionen om jämlikhet och fastade efter ett tag i en något tröttsam bidrag vs jobb-retorik

Vuxenpoäng: 3,5 av 5

Gustav Fridolin

I ordning och uppförande får utbildningsministern underkänt. Han avbröt sina motdebattörer och bidrog till att göra debatten tjafsig.

Vuxenpoäng: 2 av 5

Ebba Busch Thor (KD)

Kristdemokratiernas ledare hade en del effektiva inlägg under gårdagens debatt, inte minst var hennes angrepp på Jimmie Åkesson för SD:s ”skandalfabrik” välgörande. Men för att få vuxenpoäng måste man också komma väl förberedd till en debatt. Att Ebba Busch Thor som ledare för KD, ett parti som ofta profilerar sig i sjukvårdsfrågor, hade så lite konkret att säga om just sjukvård drar ner hennes betyg kraftigt.

Vuxenpoäng: 2,5 av 5

Jonas Sjöstedt (V)

I genren retorik är Sjöstedt en fempoängare. Men när det gäller att bidra till ett lugnt och resonerande samtal är inte Vänsterledaren något föredöme. Under gårdagens debatt hade han svårt att hålla sig till ämnet. När han exempelvis debatterade kriminalitet med Jan Björklund pratade Sjöstedt om marknadshyror. Hans angrepp på Ulf Kristersson för politiken i Stockholms läns landsting för tio år sen (”Händer det att du när du sitter där bak i taxin någon gång ångrar…) var ett lågvattenmärke. Retoriskt skickligt? Ja. Vuxet? Nej

Vuxenpoäng: 2 av 5

Jimmie Åkesson (SD)

Sverigedemokraternas toppolitiker brukar vilja ha ett mer vuxet samtal men bidrar själva alltid till det motsatta. Under gårdagens debatt pressade Jonas Sjöstedt (ett av debattens bästa ögonblick) Åkesson om Mattias Karlsson-skandalen. Be om ursäkt, uppmanade Sjöstedt. Men SD-ledaren vägrade. Som vuxen måste man kunna ta ansvar för sina handlingar och för sin organisation. Det klarar inte Jimmie Åkesson.

Vuxenpoäng: 0 av 5

Ledarredaktionen gratulerar Annie Lööf till vinsten.

I juryn: Sebastian Sundel, Håkan Holmberg och Johan Rudström.

Läs mer om