Dela språk. Hitta på egna ord, egna smeknamn, gester, en egen liten dans som bara ni svänger loss med en liten stund i köket. Fem sekunder räcker, bara ni gör det! Det är sådana saken som befäster relationen. Människor som har ”egna” saker med sin partner har bättre förutsättningar att klara svåra tider, eftersom man då kan lita på den grund man byggt upp. Ju mer som binder en samman desto mer att förlora, alltså satsar man på att hålla ihop.

Sök er till varandra. När något bra händer – hör av er till varandra. När något dåligt händer – hör av er till varandra! Låt den andra vara den viktigaste personen i ditt liv. Det skapar gemenskap och en unik parkänsla. Det är ni som hör ihop. Om inget händer, hör av er i alla fall. Minst ett sms om dagen. ”Puss” räcker bra.

Använd orden. Ett språk är mer än ord. Men det är lätt att underskatta ordens betydelse! Ord är ett jättebra sätt att kommunicera. Tala om vad du vill ha. ”Jag tycker om när du…, kan inte du göra det oftare?” tala om vad du tycker om, vad som berör dig. Alla har vi olika sätt att visa kärlek på. Det är inte alltid de sätten når fram till mottagaren. Till exempel: en man gjorde alltid kaffe åt sin fru på morgonen. Han gick upp och åkte till jobbet före henne. Och hon blev så irriterad på att han aldrig ställde undan sin kaffekopp! Din partner vill ge dig kärlek, hjälp honom eller henne att göra det på det sätt du behöver. Hitta saker i vardagen. Och glöm inte komplimangerna!

Gör det fint hemma. Det betyder omsorg och ansvar. Det visar engagemang och omtanke. Och för allt i världen, ta ut soporna! Köp en tulpan, tänd lite ljus. Du behöver inte städa hela huset, men gör fint i vardagsrummet. Din partner, och du själv, kommer bli jätteglad.

Ta på varandra. Närhet, närhet! Ibland hinner, orkar eller vill man inte ha sex. Låt inte det hindra närheten! Många kvinnor undviker närhet, eftersom det ofta leder till att de måste antingen värja sig mot sexuella inviter eller ha ”hushålls-sex”, som jag kallar det, alltså att man ställer upp för att vara snäll. Det är inte snällt och det leder bara till att mannen blir förvirrad och hela sexlivet blir konstigt. Men ha närhet, ta på varandra. Daska till varandra i häcken i köket. Klappa lite på armen. Stryk lite över ryggen. Sådana små saker gör mer för relationen än ett passionerat sexutbrott en gång i månaden. Om man håller kvar närheten även när sexet ligger nere blir vägen tillbaka till sexlivet kortare.