På eftermiddagen när vi träffas ligger Joakim Mattssons blodsocker på 16. Det borde pendla mellan 4 och 8 för att han ska må bra. Han testar sitt blodsocker genom att sticka sig i fingret minst tio gånger om dagen och tar mellan sex och sju insulinsprutor per dygn.
– Emellanåt känns det väldigt jobbigt att leva med en sjukdom som tar så stor plats i mitt liv och som jag inte bara kan strunta i. Det är känslor som inte alltid är så roliga, säger Joakim Mattsson.
Hans diabetes typ 1 måste skötas med stor planering och är krävande. Det handlar inte bara om att sticka sig med en insulinspruta.

Joakim Mattson måste alltid tänka på att hålla blodsockret på en bra nivå. Ett par gånger om dagen mår han riktigt dåligt på grund av för högt eller lågt blodsocker.
– Att dygnet runt se till så att blodsockret ligger på en bra nivå kan vara ett helvete, det känns som att allt i livet kretsar kring det. Vaknar jag och har 25 i blodsocker tar det upp till tre timmar att fixa, säger Joakim Mattson.

För att hålla ett så bra blodsocker som möjligt behöver han äta på regelbundna tider, röra på sig och ta rätt mängd insulin. Han anpassar oftast mängden insulin beroende på vad han äter. Att sova bra är också viktigt för en diabetiker.
– Vi ska heller inte glömma att känslor påverkar blodsockret. Om jag blir stressad, arg eller ledsen brukar mitt blodsocker bli högt, säger Joakim Mattson.
Allt det här gör att han måste planera när han ska ut, träna eller göra andra aktiviteter. Han kan aldrig sticka i väg spontant om han känner för det.

Hans blogg, där han kallar sig för Diabetesmannen, har seglat upp som Sveriges största diabetesblogg med mellan 800 och 1 800 besökare per dag. Han uppdaterar bloggen flera gånger om dagen och skriver inte bara om livet som diabetiker. Här skriver han också om mode, musik, film och tennis, som är några av hans intressen.
En hel del inlägg handlar också om hur den senaste helgen varit, inblickar i Uppsalas uteliv och hur han festar med kompisar.
– Jag brukar få höra att jag är en usel förebild när jag visar upp bilder i bloggen där jag har en cigarett i munnen eller en drink. Men att jag vore en dålig förebild för andra diabetiker bara för att jag festar och tar en cigg ibland. Det tycker jag verkligen inte. Det gör mig inte till en sämre människa. Jag älskar utelivet och vill inte avstå från det.

En del dagar känner han bara ilska och hat mot sin sjukdom. Men oftast försöker han att inte gräva ned sig alltför mycket. Bloggandet hjälper honom att se framåt. Det ger honom positiv energi och han tycker att det många gånger fungerar som egenterapi för att må bra.
– Jag har svårt att prata om känslor med min familj och med vänner. Då kan det vara så förbannat skönt att bara ösa ur mig känslor på bloggen och sen gå vidare, säger han.

Joakim Mattsson tycker att många med diabetes förenklar bilden av att leva med sjukdomen.
Hans mål är att informera människor om vad det handlar om att ha sjukdomen. De första åren är det nästan inga problem, menar han. Man tar sina sprutor och tänker på att äta rätt och röra på sig. Det är för att man har en viss insulinproduktion kvar i kroppen.
Men sen blir det värre och större risk för hastiga blodsockersvängningar, förklarar Joakim Mattsson.

När du är ute och festar med dina vänner, är du rädd för att något ska hända då?
– Nej. Mina vänner är så gott som utbildade inom diabetes. Jag har lärt dem allt jag kan om sjukdomen. Och om jag skulle behöva hjälp, så vet de vad de ska göra. På så vis känner jag mig trygg.

Förutom att blogga, är han moderedaktör för webbsajten moore.se där han skriver om senaste nytt inom mode för män. Han är också personlig assistent åt en kille och det är ett jobb han trivs med eftersom han gillar att hjälpa andra människor.
– Jag hämtar honom i skolan och följer med hem, vi hittar på saker som han är intresserad av på fritiden och vi kommer bra överens, säger Joakim Mattsson.

Som ett sätt att väcka uppmärksamhet kring diabetes, har han också designat en T-shirt i fyra olika stilar med ett diabetesbudskap som ska säljas på webben från och med den 24 februari.
– Jag har tänkt på det i flera år och har haft massor med idéer. Nu har jag en bra samarbetspartner inom design som gjort att jag kunnat förverkliga projektet.

Tio år har gått sedan Joakim Mattsson fick diabetes typ 1. Det tog en månad innan han fick veta varför han på bara några veckor rasade tio kilo i vikt, kissade mycket och var törstig. Den första tiden minns han knappt, han låg inlagd på sjukhuset där mängder med kontroller genomfördes. Där fick han och hans föräldrar också veta hur hans diabetes skulle behandlas.
En helt ny vardag tog vid med injektioner, blodprov, rutiner, planering och kontroll.
– Jag var helt förstörd i början och pratade inte på en vecka. Jag hade ingen aning om vad jag fått för sjukdom. Sen när det gått ett tag brydde jag mig inte. Jag ville inte inse att jag drabbats av någon sjukdom och ville vara som alla andra. Nu, däremot, tänker jag på det hela tiden och svarar gärna på frågor, säger han och ursäktar sig ett ögonblick. Han ska hämta sin blodsockermätare och mäta blodsockret. Efter ett tag kommer han tillbaka och säger att det är lugnt och att blodsockret ligger stabilt.

Han pratar med andra diabetiker varje dag via mejl eller facebook. Det händer att han sitter uppe på nätterna och pratar, diskuterar och tipsar andra diabetiker. Han gör det för att han bryr sig.
– Jag har svårt att slita mig från att hjälpa, även om det kanske vore bra om jag gjorde det ibland. Samtidigt får jag respons för mitt engagemang och det är jag glad för.

För två år sedan räknade han ut hur många insulinsprutor han tagit. Det blev 56 000 stycken.
Känslorna som kommer upp över det faktum att han måste leva med sin diabetes dygnet runt delar han gärna med sig till andra för att han vet att det uppskattas.