Köket i Knivsta är välstädat och Fanny har förberett en sommarkaka som innehåller vita bönor och en raw cheesecake innan vi kommer dit. På bänken står hennes mixer och den ser ut att vara av en stark modell.

Det stämmer. När Fanny Roethlisberger bakar gör hon sådant som inte finns att köpa färdigt. I bakverken byter hon gärna ut raffinerat socker, smör och vetemjöl mot nyttigare ingredienser. Hon gillar verkligen sötsaker.

I stället för socker kan hon använda en puré av mixade dadlar medan nötter, bönor och hederliga grönsaker ofta ersätter stora mängder mjöl. Det sliter hårt på mixrarna. Hon har förbrukat fem stycken. Men så använder hon dem ofta flera gånger om dagen och drar sig inte för att mixa is och frysta grönsaker.

Artikelbild

| Fannys sommarkaka med salsa av jordgubbar och mango.

Med det inte sagt att hon inte äter vanliga bullar och kakor, för det gör hon. Fanny är ingen nyttighetsnörd, hon tror på balans i livet, säger hon och rör ner silkestofu, som har en krämigare konsistens än vanlig tofu, i mixern tillsammans med avokado, dadelpuré och äggvitor.

– Det spelar ingen roll hur mycket man tränar och hur nyttigt man äter om inte mår bra psykiskt, säger Fanny som vet vad hon talar om efter många år av allvarlig anorexi, djupa depressioner och många missade år i skolan.

Efter att ha gått in i väggen isolerade hon sig i över ett år innan hon hittade boken ”The Secret” som blev vändpunkten. Hon började jobba med sina tankar och insåg att mycket var en fråga om synsätt.

– Det gäller att ta ett steg i sänder för att det ska kännas överkomligt. Ska jag köra bil till Skåne, tänker jag inte på hela sträckan, utan fokuserar på det jag ser framför mig, ungefär 100 meter åt gången, säger Fanny vars långsiktiga mål är att starta ett fik med sina nyttiga godsaker.

Artikelbild

| Raw cheesecake med pistage, vanilj och hallon.

Det var när hon började träna efter ett återfall i depressioner som hon successivt ville äta nyttigare. Då startade hon också sin blogg och fick feed-back från läsare som också ville dra ner på sin sockerkonsumtion och andra onyttigheter.

Det peppade henne att experimentera. Idén till att använda vita bönor i sommarkakan kom från amerikanska kakan: black bean-brownies. Kikärter i pajskal funkar också bra tycker hon.

Artikelbild

| Chokladkräm med granatäpplekärnor.

– Min femtonåriga bror är min optimala kritiker. Han går bara på smaken och är verkligen inte inne på att saker ska vara nyttiga. Gillar han det är det bra. Sommarkakan med vita bönor bara försvann när jag ställde fram den till midsommar, säger Fanny.

För henne handlar balansen i livet inte om förbud, dieter eller att hela tiden utesluta livsmedel. Det handlar om att tillföra saker. Både näringsrik mat, träning som hon gillar eller socialt umgänge som ger energi istället för att ta.

Artikelbild

Fannys sommarkaka
(copycat på sockerkaka)

En liten form -16 cm- (använder du “vanlig” stor form -24 cm- dubblar du receptet):

200 g vita bönor, avrunna och sköljda

1/2 tsk vaniljpulver

2 msk socker eller sötningsmedel

2 ägg

1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)

2 msk honung

1. Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:

2,5 msk kokosmjöl, siktat

1 tsk citronsaft

1 tsk rivet citronskal

2 msk kokosolja

3/4 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk havssalt

1. Mixa igen och häll sedan i den fettade formen. Gör du som jag en liten kaka, räcker 18-20 minuter i ugnen. Gör du en dubbelsats (normalstor form) bör 35 minuter vara en lagom tid. Testa med ett snabbt knivjack: kniven ska komma ut någorlunda “okladdig”, men låt den inte bli för torr! Låt svalna och servera med en salsa gjord på jordgubbar, mango, limesaft och lite brunt socker.

Raw cheesecake med pistage, vanilj och hallon

8 små eller en 16 cm form

Botten:

2 dl nötter (lika delar pistage/mandlar)

7 dadlar

1 nypa havssalt

Fyllning:

3 dl cashewnötter

1 dl citronjuice

1 dl agave el. honung

1 dl kokosolja

1/2 msk vaniljpulver (+en skvätt vatten om det behövs för att mixa)

Topping:

100 g hallon

1 msk chiafrön

1. Släng nötter, salt och dadlar till botten i en mixer. Blanda tills du har en någorlunda jämn “gegga” (man får stoppa mixern då och då och peta ner från kanterna. Lite nöt-krisp vill man gärna ha kvar, så “övermixa” inte).

2. Fördela nöt- och dadelblandningen i botten av 8 silikonformar (använder du en stor “vanlig” kakform kan du med fördel strö lite kokosflingor i botten av formen, för att sedan lättare få loss cheesecake’n).

3.Släng alla ingredienser till cheesecake-fyllningen i mixern och mixa väl. Ha i lite vatten om det behövs (försök att ha i så lite vatten som möjligt). Häll blandningen ovanpå botten i formarna (eller formen).

4. Placera i frysen för en timme eller så.

5. Mixa hallonen till en puré (eller bara mosa med en gaffel), rör i chiafröna och låt stå i 5-10 minuter. Häll sedan toppingen över kakorna (/kakan) som nu varit i frysen 1 timme. Ställ tillbaka i frysen och förvara dem där. Plocka fram en kvart före servering så de får mjukna lite, strö över hackade pistagenötter.

Chokladkräm

4-5 dl färdig kräm

1,5 mjuk avocado

5-6 msk dadelpuré (en dryg dl)

200 g silkestofu

3 äggvitor

5-6 msk kakao (ös på, vem gillar inte choklad liksom)

1/2 tsk vaniljpulver

ev sötning (blir naturligt sött av dadelpuréen, så smaka av efter egen smak)

1. Mixa avocado, dadelpuré, äggvitor och silkestofu till en jämn smet.

2. Tillsätt kakao, vaniljpulver och om så önskas lite mer sötning av något slag. Fortsätt mixa och när det hela är heljämnt, häll över i en burk och förvara i kylen.

3.Vid servering, toppa med valfri favorit – själv gillar jag fräscha granatäpplekärnor men kokosflakes, färska bär eller lite lättvispad grädde är andra goda tappningar.