Frukost
Blåbärsdryck, keso med nötter och frukt
(2 portioner)
2 glas blåbärsdryck
2 förpackningar keso med torkad frukt och nötter
1 apelsin
1 äpple
1 banan
1 Skala och hacka frukten. Lägg upp på tallriken med keso, nötter och torkad frukt.
Lunch
Potatis- och purjolökssoppa med brännvinstoast
(2 portioner)
1/5 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
1 morot
5 potatisar
4 skivor grovt bröd
Salt
Peppar
Färsk persilja
Morfars brännsvinsost
1 tomat
Oregano
1 Sätt ugnen på 225 grader.
2 Hacka grönsakerna och löken. Fräs grönsakerna i smör några minuter.
3 Slå på buljongen och koka upp. Koka i sju minuter eller tills potatisen och morötterna blivit mjuka.
4 Bre mackorna med smör, skiva tomater och lägg på. Krydda med oregano och lägg på osten. Gratinera i ugn tills de fått fin färg.
Middag
Gnocchi med tomatsås
(2 portioner)
500 g potatis
5 dl mjöl
2 dl riven pecorino
Salt
Peppar
1 kg tomater
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
1 tsk vinäger
1 tsk socker
2 krm torkad oregano
Färsk oregano
1 Stick hål runt hela potatisarna med en gaffel. Baka i ugnen 45 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.
2 Skala potatisarna och mosa dem med en gaffel tills det är en jämn mos i en bunke och blanda med 1 dl pecorino och salt.
3 Baka ihop tillsammans med lite mjöl i taget tills du har en smidig deg.
4 Ta en bit i taget och rulla ut till tumtjocka längder. Skär av små bitar och forma till små gnocchis med fingret under och räffla med en gaffel.
5 Koka tio i taget tills de flyter upp till ytan (cirka fem minuter) och ta ur dem med en hålslev.
6 Hacka vitlöken och fräs någon minut i olivoljan. Hacka tomaterna och ha i. Koka i tio minuter och smaka av med vinäger, socker, salt, peppar och oregano. Mixa såsen med en stavmixer.
7 Häll såsen över gnocchin och strö över rikligt med pecorino. Garnera med färsk oregano.