Sommaren är äntligen här och vi är många som längtar efter semester. Samtidigt kan det finnas en stress kring sommarledigheten.

– Mycket handlar om förväntningar. De måste vara rimliga, säger Anna Bennich Karlstedt, psykolog och författare.

Hennes tre nycklar till en bra semester är: samtal, planering och kompromisser.

Artikelbild

| Psykolog Anna Bennich Karlstedt vet vad folk önskar sig mest av sommarsemestern: Lugn och ro, sol, lagom med aktiviteter, resor, glada barn, glass och kyssar som smakar saltvatten.

– Man kan behöva sätta sig ner och prata igenom semestern ordentligt. Hur kan den bli bra även om barnen bråkar, juli regnar bort och svärmor är jättejobbig i sommarstugan? Om man inte ventilerar sina tankar riskerar förväntningarna att vara lite väl högt ställda och framför allt krocka med övriga familjemedlemmars önskemål, säger hon.

Om man ska semestra med vänner behöver man också prata igenom förväntningar och vilken typ av semester man önskar.

Anna Bennich Karlstedt tror att våra förväntningar bygger på längtan efter återhämtning och fina minnen från tidigare semestrar, men också på bilder och beskrivningar från medier, resebyråreklamen och inte minst sociala medier.

– Det hjälper inte att vi vet att människor visar upp en putsad fasad på Instagram och Facebook. Vi kan tänka logiskt och kritiskt och vara medvetna. Ändå blir vi påverkade, säger hon.

Sociala medier väcker många gånger känslan av att andra har det så mycket trevligare och roligare. När vi jämför oss med andra leder det lätt till missnöje. Dessutom kan man drabbas av något Anna Bennich Karlstedt kallar additionsstress. Man lägger ihop familjen som är på franska Rivieran i ett underbart hus, familjen där barnen verkar vara sams jämt, det nyförälskade paret och de som har en jättefin segelbåt och dricker rosévin på klippor i skärgården. Då kan det kännas att man själv har det sämre.

En annan fälla kallar Anna Bennich Karlstedt för uppskjutarproblemet. I vardagen rusar vi runt och skjuter upp saker som vi tänker att vi ska göra på nästa ledighet. Plötsligt har det hopat sig massor av saker att göra.

– Det kan vara att renovera taket på sommarstugan, rensa ut vinterkläder ur garderoberna, ge varandra tid, prata, diskutera och ha sex eftersom det var hundra år sedan och resa runt till mormor och farmor på väst- och östkusten. Vips finns för många måsten även under ledigheten, säger hon.

Okej, så hur ökar man oddsen för en lyckad semester?

– Planera utifrån olika behov. Kanske tar ni en långhelg på var sitt håll och gör något utan att behöva kompromissa. I övrigt säger ni ja till vissa sociala aktiviteter och nej till andra.

Om man varken har partner eller barn då och ingen självklar att semestra med?

– Många upplever ensamhet vissa perioder i livet. Då kan det vara stressande när andra frågar vad de ska göra på semestern och alla andra verkar ha familj och lantställe.

Många som är ensamma känner skam över det, erfar Anna Bennich Karlstedt. Det gör det svårare att våga säga att man inte har något att göra på semestern och att bjuda in sig själv till andras sommarställen.

– Man är rädd att uppfattas som annorlunda och konstig. Ett råd kan vara att försöka trotsa skammen och motståndet och höra av sig till folk ändå, säger hon.

Anna Bennich Karlstedt föreslår att man ska utvärdera semestern. Har vi flängt runt för mycket? Vad ska vi göra mer av? Har vi gjort saker bara för att vi alltid har gjort det? Vill vi olika saker? Kanske kan man tänka om lite inför nästa ledighet.