Guldkajan UNT kommer lite för tidigt, mitt i förmiddagsfikat. Men personalen på restaurang Hava har överseende och brister ut i ett jubel när de blir varse att det är Guldkajanutdelning på gång.

– Vi borde dricka bubbel, säger delägaren Johanna Norrestam och tittar på Henrik Westander, restaurangchef.

– Ja, absolut, vi får ta ett tillfälle när alla är här samtidigt.

Artikelbild

| Hedersplats. David Wheatley provar var Gulkajandiplomet ska sitta.

Fiskrestaurangen startade för ett halvår sedan, i september i fjol. Totalt har de omkring 150 sittplatser som på sommartid kommer att utökas utomhus med hundra till. Johanna Norrestam tycker att det mesta redan har fallit på plats.

– Ja, det är behagligt. Vi har bra personal på varje position. Jag tror vi fyllde en lucka i Uppsalas krogliv med vår fiskrestaurang i en mer avslappnad miljö.

UNT:s utmärkelse sporrar dem till att vilja nå ännu högre.

– Vi kommer att satsa på att komma med i White guide nästa år och försöka få ännu fler utmärkelser. Men framförallt vill vi förstås ha nöjda gäster, säger Henrik Westander.

Restaurangen har fokus på fisk och skaldjur, men Ylva Nordmark, bagare och konditor på Hava, brinner för bröd.

– Jag har tre olika glada surdegar på gång hela tiden. Vårt bröd är helt ekologiskt. Vi gör allt från grunden och jag gillar att göra annorlunda bakverk som veganbrownie eller rawfood, säger hon.

Magnus Björkegren, en av de tre delägarna, kommer in genom dörren helt ovetande om Guldkajandiplomet.

– Har ni roligt på jobbet?

– Ja vi har blivit årets nykomling! svarar Johanna Norrestam.

– Snyggt!, svarar Magnus Björkegren.