Guldkajan Med inspiration från New York och Barcelona lyckades La Parrilla charma UNT:s barpatrull. Men influenserna från Latin- och Sydamerika känns också tydligt i lokalen, och barchefen själv, Luis Farina är från Argentina.

– Mitt mål är att bli bäst, att sätta en standard i Uppsala och att andra ställen i stan ska vilja tänka på samma sätt. Det höjer allas nivå, säger han.

Luis Farina tar plats bakom bardisken och öppnar en liten glasburk. Han strör av det bruna innehållet på ett fat och rullar sedan kanten på ett martiniglas däri innan han blandar sin favoritdrink framför UNT:s utsända.

Artikelbild

| Storstadsbar. Inspiration från New york och Barcelona gav La Parrilla en Guldkaja. Luis Farina, barchef, Jesper Edholm Widén, bartender och Rafael Löfstedt, delägare.

– Masksalt. Det är masken som bor i agaveplantan som mortlas ner och blandas med salt och chili. Vill du prova?

Rafael Löfstedt, delägare i La Parrilla, säger att precis som en kock vill en bartender ha bra och varierade råvaror.

– Vi har många spritsorter, nästan 200 stycken. Vi har låtit drinkarna följa hela konceptet med storstadskänsla, säger han.

På omkring 150 sittplatser serveras gästerna mat och drinkar, ofta med huvudingredienser som mezcal eller tequila. Skillnaden mellan dessa förklaras av bartendern Jesper Edholm Widén:

– Mezcal får göras på olika sorters agave medan tequila får tillverkas endast av en sort. Den rökiga smaken får man genom att lägga agaveplantan i löv, kvistar och annat brännbart i en grävd grop i marken. Man tänder eld och plantan mognar och det blir lättare att få ur saften ur växten, säger han.

Hur firar ni?

– Jag åker till Argentina på inspirationsresa i morgon, säger Rafael Löfstedt.