Det finns totalt över 22 500 Starbucks i världen. I januari öppnade de sitt första kafé i Uppsala, i ett ljust hörn precis innanför östra entrén i Gränby centrum. Det första man möts av är en loungemiljö med en sparsmakad och sober inredning. De stora glasfönstren och den höga takhöjden gör att det känns luftigt och vilsamt trots att shoppingmyllret drar förbi strax intill. I sommar blir det också uteservering mot parkeringen.

Utbudet är vad man kan förvänta sig av en stor kafékedja. Dock finns här ingen plocksallad eller varma lunchrätter, men i gengäld några roliga frukostalternativ som havregröt med äppelkompott och chiapudding till exempel. På matsidan är det mackor, wraps och sallader som gäller. Vi provar den grova fyrkantssmörgåsen med rökt lax, kapris och rucola. Brödet är saftigt, men fyllningen är lite torkad i kanterna. Den veganska salladen har kreativa ingredienser som quinoa, kronärtskocka, morötter och linser. Smaken stavas vitlök som bryts av med en kryddig sås. En proteinrik sallad, men konsistensen på quinoan är lite väl grötig. Den grillade smörgåsen med halloumi är god, men mer fyllning hade önskats.

Personalen är tillmötesgående och pratsam, de berättar till exempel om kaffebönornas olika karaktär. Cappuccinon som serveras är mild och skummig. Espresson är lagom stark med en tydligt syrlig ton. Till fika väljer vi den fairtrademärkta och glutenfria brownien. Den är fylligt chokladstinn och härligt seg i konsistensen. Morotskakan får högsta betyg. Glasyren har vävts in i stråk genom den färska kakan vilket ger extra fräschör. Kakan är size gigant vilket kanske förklarar det lite dyra priset på 49 kronor. Citron- och vallmofrömuffinsen är okej. Toppingen, som i ärlighetens namn inte rymmer så mycket citronsmak är rejält söt och själva muffinsen lite oljig.

På Starbucks hemsida går det att läsa följande mening: “Vårt kaffe kommer direkt från jorden så naturligtvis har vi ett intresse i att ta hand om den”. De skriver att de satsar på inredning med hållbara material för att skapa mer eko-vänliga kaféer. Hur kommer det då sig att man serveras vatten i en plastmugg? På kaféet i Uppsala finns bara porslins­muggar till kaffe och te, men till och med kaffet kom i pappmugg när patrullen var på besök. Det känns omodernt för ett företag som vill profilera sig med ett miljötänk.

Allt som allt är Starbucks helt klart godkänt som ett lunch- och fikaställe, men de skulle vinna på att vara lite mer kreativa i sitt lunchutbud för att sticka ut hakan bland de andra kafékedjorna.