Att uteserverings-vädret är på intågande är en stor fördel för Café Årummet. Få kaféer har så bra spanarläge ut mot Fyrisån en solig dag. Patrullen väljer dock ett bord inomhus vid besöket – det är trots allt inte så varmt än. Miljön är lite utav i en klass för sig. På väggarna hänger det tavlor med antingen keruber eller regalskepp och möblemanget är skrymmande och förvirrande i sitt sökande efter stil och gemensam nämnare. Men man sitter bekvämt.

Det går inte att klaga på fikautbudet på Café Årummet. Nästan allt finns här. Vad sägs om tre olika sorts kladdkakor? Den som är sugen på lunch är hänvisad till ett klassiskt kaféutbud bestående av paj, sallader, smörgåsar och piroger. Till vissa av rätterna ingår dryck, kaffe, sallad och bröd. Pirogen med spenat- och fetaostfyllning smakar som den ska, men lite mer yta på brödet hade gett mer tuggmotstånd. De varma smörgåsarna kan fås i sedvanliga varianter, den med mozzarella och soltorkade tomater är skaplig. Möjligen att smörgåsen blir lite tradig i längden med endast osten och tomaterna som inslag, peston märker vi väldigt lite av i smakväg. Både pirogen och mackan är mättande med en fräsch, om än lite tråkig, sallad med bland annat gurka och tomat. För den som inte önskar brödbaserad lunch finns en sallad med fetaost och oliver som är god och generös med innehållet.

Servicen blir ibland lidande av att varje beställning dekoreras med glass/grädde och mängder med olika frukter. Det skänker förstås extra lyx åt fika stunden, men skapar långa väntetider. Bakverken på Café Årummet kommer främst från lokala bagerier i Uppsala, berättar personen i kassan. Den söta baklavan finns i två storlekar. Med vaniljglass och frukt till blir det snabbt en favorit när den smälter ljuvligt i munnen. Den pampiga brownietårtan är inte för ”tät” utan glider ner fint med en kaffe till. Kokostårtan är både gluten- och laktosfri och söt så det förslår, men god. Smakar dock mer kola/knäck än kokos. Kaffemässigt är det helt okej, men inte ett ställe man går till för en finkaffe. För den som vill ha te finns flera sorter på lösvikt att välja bland.

Årummet känns lite som att de lever kvar i 90-talet, både inredningsmässiga och lunchmässigt. En tacopaj känns inte helt 2016 helt enkelt. Fikautbudet är utan tvekan kaféets stolthet och imponera verkligen. Det finns något för alla här – men då det gäller det att ha tid för en långfika för att hinna njuta ordentligt.

2016-04-15