– Att arbeta måste vara en obotlig sjukdom hos mig. Jag klarar inte av att ha roligt utan arbete helt enkelt, säger Saffet Caglar.

Det började på Landings i Uppsala. Saffet Caglar gick från diskplockare till diskare, innan han slutade och valde att öppna Stabby pizzabutik 1978. Bara några år senare startade han Sveriges första kebabrestaurang, som blev känd under namnet Saffet's.

– Jag kallades den svenska kebabens fader, säger Saffet Caglar.

Artikelbild

| Peppar Peppar har vunnit pris som Läsarnas favoritkrog fler än någon annan restaurang i Uppsala. Här syns Saffet Caglar med delar av personalen fira 2012 års pris.

Efter kebabsuccén bytte han riktning och startade restaurangen Elake Måns.

– Det var min första ögonsten, berättar han.

Mest uppmärksammad blev han dock när han öppnade Peppar Peppar 2007. "Det roligaste under min arbetstid" som han själv uttrycker det. Peppar Peppar har tagit hem Läsarnas favoritkrog tre gånger, men nu är det Saffet Caglars tur att hyllas med Årets hederspris.

– Det är alltid rolig att bli uppmärksammad, och speciellt roligt när det kommer från Guldkajejuryn. Vårt team på Peppar Peppar har tagit hem utmärkelser ett flertal tillfällen. Men det här priset är extra speciellt eftersom det är personligt.

2015 gick Saffet Caglar i pension med tanken på att ägna mer tid åt sig själv. Men att sluta jobba var lättare sagt än gjort.

– Tydligen klarar jag inte av det. Nuförtiden skapar jag nya affärsidéer, främst för att tillfredsställa mig själv. Jag har redan ett världsunik koncept, sedan två månader tillbaka flörtar jag med en svensk affärsman som är verksam i USA. Vi kommer att starta vår första pilotenhet på Manhattan, säger han kryptiskt.

LÄS MER: Här är alla 2015 års vinnare.