Visst, den lÄnga pizzamenyn saknas inte (48 sorters pizzor), men pÄ helgerna finns ocksÄ lockbetet "black rock grill", dÀr gÀsten sjÀlv grillar sitt kött pÄ en het lavasten. Ragusa taverna har tagit sitt namn frÄn staden Dubrovnik, som heter Ragusa pÄ italienska, och pÄ menyn finns kroatiska cevapcici, men de kroatiska influenserna över maten stannar ungefÀr dÀr. I övrigt serveras klassiker som filé Oscar och plankstek, samt sallader och pizza.
Krogpatrullen ger sig direkt pĂ„ gör-det-sjĂ€lv-maten och fĂ„r in black rock grill-förrĂ€tten Scampi och pilgrimsÂmusslor (89 kr). Den heta stenen Ă€r placerad i mitten av ett stort fat och grillningen Ă€r snabbt i gĂ„ng. Scampin slinker glatt ner efter en snabbvisit pĂ„ stenen och ett dopp i god aioli. Pilgrimsmusslan Ă€r svĂ„rare att fĂ„ till, den vĂ€tskar pĂ„ ett oaptiligt sĂ€tt och fastnar.
FrÄn vanliga menyn kommer förrÀtten Crostini caprese (69 kr), en halv ciabatta som tagit en genvÀg och hoppat över rostningen. Den toppas med bland annat pesto och parmaskinka och smakar okej, men kÀnns mer som en lÀttlunch Àn en förrÀtt.
HuvudrĂ€tten Biff pĂ„ lavasten (219 kr) Ă€r en rejĂ€l bit ryggbiff med tillbehör i Âolika alternativ. Krogpatrullen vĂ€ljer klyftpotatis och tvĂ„ sĂ„sklassiker, rödvinssĂ„s och bearnaise. Köttet visar sig spela i den högre divisionen och med bra instruktioner frĂ„n serveringspersonalen blir det perfekt stekt pĂ„ lavastenen och helt enkelt kalasgott. Man kan bara önska sig tillbehör med aningen mer karaktĂ€r.
Detsamma gÀller Konjaksflamberad oxfilé (249 kr). Den sötstarka grönpepparsÄsen Àr av standardtyp, klyftpotatisen mosig, men köttet Àr mört och hÀrligt. Pizzavalet faller pÄ en Ragusa (89 kr): en bÄtformad historia med champinjoner, Àgg, oliver, kronÀrtskocka och tre tunna segelskivor parmaskinka. Det Àr lite svagt i smaken, men för 89 kr Àr det ÀndÄ mycket prisvÀrt och mÀttande.
Utanför lavastensmenyn finns ocksÄ Mix grill (189 kronor), som bestÄr av tre sorters kött: cevapcici (kroatiska jÀrpar), souvlaki (flÀskkarré) och oxfilé. Till serveras rösti, ajvar relish och tsatsiki. Med sina tre smÄbröd kan portionen mÀtta en hungrig kroppsarbetare. Det Àr uddlöst i smaken, men oxfilén Àr fint tillagad och grillsmaken tydlig.
Havets lÀckerheter pÄ spett (169 kr) Àr lax, scampi och pilgrimsmusslor med dillmajonnÀs och kokt potatis. Det Àr helt okej, men ocksÄ det för tamt i smaken för att imponera.
Bland efterrĂ€tterna gör patrullen retrovalet Friterad camembert (55 kr) - en rĂ€tt som smakar som förvĂ€ntat men Ă€r ganska trist för den som saknar sinne för nostalgi. BĂ€ttre Ă€r Tamaras hemgjorda cheesecake (55 kr), kanske frĂ€mst för den hĂ€rligt blĂ„bĂ€rstunga Âsylten som serveras till.
Ragusa taverna Ă€r följaktligen inget dumt stĂ€lle att slinka in pĂ„ för en anstĂ€ndig bit mat. Och de som bor i nĂ€rÂheten kan skatta sig lyckliga över de prisvĂ€rda "finpizzorna", som ocksĂ„ finns pĂ„ hĂ€mtmenyn. Men det Ă€r Ă€ndĂ„ köttupplevelsen som Ă€r störst, och den serveras helgtid pĂ„ en liten men het sten.