Krogpatrullen: Ragusa Taverna

Varje hörn av staden har sin pizzeria, men Sala backe har lite bÀttre Àn sÄ: Ragusa taverna Àr ett kvartershak med skruv.

Krogen Ragusa pÄ VerkmÀstargatan 19

Krogen Ragusa pÄ VerkmÀstargatan 19

Foto: Jörgen Hagelqvist

Restaurang2010-04-09 09:57

Visst, den lÄnga pizzamenyn saknas inte (48 sorters pizzor), men pÄ helgerna finns ocksÄ lockbetet "black rock grill", dÀr gÀsten sjÀlv grillar sitt kött pÄ en het lavasten. Ragusa taverna har tagit sitt namn frÄn staden Dubrovnik, som heter Ragusa pÄ italienska, och pÄ menyn finns kroatiska cevapcici, men de kroatiska influenserna över maten stannar ungefÀr dÀr. I övrigt serveras klassiker som filé Oscar och plankstek, samt sallader och pizza.
Krogpatrullen ger sig direkt pÄ gör-det-sjÀlv-maten och fÄr in black rock grill-förrÀtten Scampi och pilgrims­musslor (89 kr). Den heta stenen Àr placerad i mitten av ett stort fat och grillningen Àr snabbt i gÄng. Scampin slinker glatt ner efter en snabbvisit pÄ stenen och ett dopp i god aioli. Pilgrimsmusslan Àr svÄrare att fÄ till, den vÀtskar pÄ ett oaptiligt sÀtt och fastnar.


FrÄn vanliga menyn kommer förrÀtten Crostini caprese (69 kr), en halv ciabatta som tagit en genvÀg och hoppat över rostningen. Den toppas med bland annat pesto och parmaskinka och smakar okej, men kÀnns mer som en lÀttlunch Àn en förrÀtt.
HuvudrÀtten Biff pÄ lavasten (219 kr) Àr en rejÀl bit ryggbiff med tillbehör i ­olika alternativ. Krogpatrullen vÀljer klyftpotatis och tvÄ sÄsklassiker, rödvinssÄs och bearnaise. Köttet visar sig spela i den högre divisionen och med bra instruktioner frÄn serveringspersonalen blir det perfekt stekt pÄ lavastenen och helt enkelt kalasgott. Man kan bara önska sig tillbehör med aningen mer karaktÀr.
Detsamma gÀller Konjaksflamberad oxfilé (249 kr). Den sötstarka grönpepparsÄsen Àr av standardtyp, klyftpotatisen mosig, men köttet Àr mört och hÀrligt. Pizzavalet faller pÄ en Ragusa (89 kr): en bÄtformad historia med champinjoner, Àgg, oliver, kronÀrtskocka och tre tunna segelskivor parmaskinka. Det Àr lite svagt i smaken, men för 89 kr Àr det ÀndÄ mycket prisvÀrt och mÀttande.


Utanför lavastensmenyn finns ocksÄ Mix grill (189 kronor), som bestÄr av tre sorters kött: cevapcici (kroatiska jÀrpar), souvlaki (flÀskkarré) och oxfilé. Till serveras rösti, ajvar relish och tsatsiki. Med sina tre smÄbröd kan portionen mÀtta en hungrig kroppsarbetare. Det Àr uddlöst i smaken, men oxfilén Àr fint tillagad och grillsmaken tydlig.
Havets lÀckerheter pÄ spett (169 kr) Àr lax, scampi och pilgrimsmusslor med dillmajonnÀs och kokt potatis. Det Àr helt okej, men ocksÄ det för tamt i smaken för att imponera.
Bland efterrÀtterna gör patrullen retrovalet Friterad camembert (55 kr) - en rÀtt som smakar som förvÀntat men Àr ganska trist för den som saknar sinne för nostalgi. BÀttre Àr Tamaras hemgjorda cheesecake (55 kr), kanske frÀmst för den hÀrligt blÄbÀrstunga ­sylten som serveras till.
Ragusa taverna Àr följaktligen inget dumt stÀlle att slinka in pÄ för en anstÀndig bit mat. Och de som bor i nÀr­heten kan skatta sig lyckliga över de prisvÀrda "finpizzorna", som ocksÄ finns pÄ hÀmtmenyn. Men det Àr ÀndÄ köttupplevelsen som Àr störst, och den serveras helgtid pÄ en liten men het sten.

Ragusa Taverna
VerkmÀstargatan 19
www.ragusa.se

BRA: PrisvÀrda pizzor, fint kött.

SÄMRE: Inget stengrillat i veckorna.

Inriktning: Svenskt,
018-234 234
en aning kroatiskt och grekiskt, samt pizza och "black rock grill"
- bords­grillat pÄ het ­lavasten.

PrisnivÄ: LÄg/medel. FörrÀtter: 49-89 kr, ­huvudrÀtter: 139-249 kronor, sallader 99 kronor, pizza 79-99 kronor. EfterrÀtter: 15-55 kronor.

Miljö: Kvarterskrog med mörka möbler och vita vÀggar, som en blandning av svensk ­pizzeria och medelhavstaverna. Klart trivsamt. Liten baravdelning finns ocksÄ, samt utedÀck av trÀ för de varmare ­mÄnaderna.

Service: OmtÀnksam och informativ.

Hemsida: Meny, priser, bordsbokning, karta. Men tyvÀrr framgÄr ingenstans att black rock grill bara serveras pÄ helgerna, vilket Àr en stor miss.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!