Med sitt läge precis mitt i smeten var det på tiden att Åhléns uppdaterade sitt kafé. Det som förr låg på översta våningen gjorde inte direkt något väsen av sig, det nya kaféet ligger istället i synliga lokaler på bottenplan. Att det är ett helt nytt kafékoncept som flyttat in i varuhuset går inte att ta miste på. Temat är franskt. Små skyltar hälsar ”bonjour”, personalen bär randiga tröjor, det spelas fransk musik och namnet skojar till det med den dryck som alla drack före lattens stora genomslag: Café au lait.

På lunchmenyn finns grillade smörgåsar, sallader, soppor med mera. Småfrallorna funkar för den mindre hungrige, men priset på 39 kronor avskräcker. Lunchpriset (11-14) är dock helt okej, 95 kronor inklusive kaffe. Standardpriset på en sallad med rökt lax är annars 120 kronor, vilket kan tyckas lite dyrt. Salladen är dock riktigt matig och mättande med potatissallad som bas och därtill en skaplig mängd skivad kallrökt lax.

Det franska surdegsbrödet levian med kalkon och paprikacreme blir en saftig och god macka som serveras med en matig sallad på röda linser. Dagens soppa är en tomatsoppa med basilikasmak och toppad med fetaost. Till det serveras, enligt menyn, grovt bröd. När maten kommer ut är det dock en mörk brödbit mindre än en handflata och en lika liten ljus brödbit bredvid. Soppan är ordentligt mixad och inte särskilt mättande.

"Vi har en alldeles egen kardemummabulle gjord på surdeg som bara den är värd ett besök" skriver kaféet på sin hemsida. Några tuggor in på bullen känner patrullen dock det motsatta. Bullen är både torr och snål med fyllningen. Nej, bäst är den snygga citrontarteletten med god citronkräm och tjusig maräng. Pecannötpajen är både laktos- och glutenfri och har ett schyst kolatäcke som får en att glömma den lite torra, ”sandiga” pajbotten. Eespresso macchiaton smakar som den ska med bra styrka, och så även deras "café å lait".

Kafépatrullen ger snabbt tummen upp för den fina lokalen, som verkligen lyfter stället. Det svartmålade taket ger fin kontrast till de ljusa pastelldetaljerna och borden i marmor, och de grafiska mönstren på bland annat brickorna är utsökta. Det känns lite som att kliva in i ett snyggt Instagramkonto där kaffekoppen ska fotas uppifrån med en inredningstidning bredvid.

Prisvärdheten är sådär, ibland får man inte den kvalitet man trott sig betala för. Överlag är dock Café Å Lait bra. Inte ditt nya stammisfik kanske – men väl bra för att vara ett ställe du slinker in på efter en shoppingtur på stan.

2016-02-05