• måndag 24 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Finns inga hemligheter att plocka fram High & Low High & Low
Vädersponsor:

Recept för en gladare frukost

Recept Bröd med torkade frukter, frön och nötter

Enklare kan inte brödbaket bli.

200 g torkade och tunt strimlade frukter t ex aprikoser, dadlar, fikon

200 g valfria hackade nötter och frön t ex hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön

1 tsk salt

2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl

4 dl vetemjöl special

5 dl naturell yoghurt

1 tsk bikarbonat

2-3 msk mörk sirap

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en rak brödform på ca 2 liter och lägg ett bakplåtspapper i botten som du också smörjer.

Blanda torkade frukten, nötter, frön, salt, rågmjöl och vetemjöl special i en bunke. Blanda naturell yoghurt och bikarbonaten och rör ner i de torra ingredienserna. Tillsätt sirapen och rör ihop till en jämn deg. Häll degen i den smorda brödformen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 2 timmar, eller till en innertemperatur på 96°C. Täck eventuellt brödet på slutet om det blir för mörkt. Ta brödet ur formen och låt svalna inlindad i en kökshandduk i minst 4 timmar eller till nästa dag.

VEGANSK: Byt ut naturell yoghurt mot soygurt

Strawberry & Banan Smoothie Bowl 2 skålar

Få en härlig start kickstart på dagen med en strawberry & banan smoothie bowl.

1 banan, fryst i bitar

3 dl (150 g) jordgubbar, frysta

3 dl naturell yoghurt

1 tsk baobabpulver

Topping:

bär eller frukt

kokosflingor

Börja med att mixa de frysta bananbitarna och tillsätt sedan de övriga ingredienserna.

Häll upp i en skål och toppa med bär eller frukt och kokosflingor.

Tips!

Skala, skiva och frys in bananer som börjar bli övermogna. Enkelt att sedan plocka fram när du ska göra smoothies. Bananer som nästan blivit övermogna är dessutom så söta att något extra socker brukar inte behövas.

Baobabpulvret utvinns från frukterna som växer på Baobabträdet, även kallat apbrödträd.

Baobabpulvret har en syrlig citrussmak.

VEGANSK: Byt ut naturell yoghurt mot naturell soygurt.

Spread med ägg & kaviar

En röra laddad med protein som håller dig mätt länge. Håller ett par dagar i kylen.

4 hårdkokta och skalade kalla ägg

0,5 dl färskost eller keso

2 msk kaviar

1-2 krm vitpeppar

ev. 0,5 krm salt

smörgåskrasse, gräslök eller persilja

Mosa äggen grovt och blanda med färskost och kaviar. Smaka av med peppar och ev. lite salt. Fördela röran på knäckebröd och klipp över smörgåskrasse.

VEGANSK: Byt ut färskost mot en växtbaserad färskost gjord på havre eller soja.

Chiapudding med bär (1 stort glas eller 6 små glas)

Chiapudding är snabbt och mättande till frukost.

2 dl mjölk

2,5 msk ljusa chiafrön

Topping:

bär eller fruktbitar

Blanda mjölk och chiafrö och rör om.

Ställ i kylen minst ett par timmar men allra helst över natten.

Rör om några gånger då och då.

Häll upp chiapuddingen i glas och toppa med fruktbitar eller bär.

VEGANSK: Byt ut mjölken mot havredryck, sojadryck eller någon annan växtbaserad dryck.

Birchermüsli 1-2 portioner

Birchermüsli är perfekt för den morgontrötte då den görs kvällen innan.

1 dl havregryn

6 stycken torkade aprikoser, strimlade

0,5 dl drickfärdig apelsinjuice

1 tsk kardemumma

2 dl yoghurt eller filmjölk

Topping:pumpafrön, solrosfrön

Rör ihop havregryn, aprikoser, apelsinjuice och kardemumma i en bunke.

Tillsätt yoghurt eller filmjölk och blanda väl.

Täck bunken med plast och ställ i kylen i minst 2 timmar eller helst över natten.

Toppa med frön när den ska ätas.

VEGANSK: Byt ut yoghurt/filmjölk mot soygurt.

Recept: Annika Wesslén

 
 

Mat & Dryck