Summer rolls med fläskfärs, jordnötter och avokado

4 port, ca 12 st

Tid: 1 h

Summer rolls

300 g fläskfärs

2 röda chili

2 vitlöksklyftor

2 cm ingefära

2 msk soja

2 tsk fisksås

2 avokado

½ dl jordnötter

ca 5 myntablad

1 kruka koriander

12 ark rispapper

Dipsås

1 vitlöksklyfta

2 röda chili

½ stång citrongräs

½ dl vatten

½ dl fisksås

2 msk pressad limesaft

2 msk risvinäger

1 msk råsocker

Olja till stekning.

1. Stek fläskfärsen tills den får fin färg. Finhacka under tiden chili, vitlök och ingefära. Blanda ner i färsen och låt steka ytterligare några minuter. Tillsätt soja och fisksås. Smaka ev. av med mer soja till lagom sälta. Låt svalna.

2. Skär avokado i mindre tärningar. Finhacka jordnötter och myntablad och blanda med färsen.

3. Fyll ett stort fat med varmt kranvatten. Blöt ett rispapper i taget, precis så det hinner mjukna och lägg på en skärbräda. Fördela ca 2 stora matskedar i en avlång hög i ena kanten, lägg även på en kvist koriander. Vik in sidorna och rulla ihop. Upprepa och lägg glest isär på ett fat.

4. Finhacka vitlök, chili och den vita delen på citrongräset. Blanda samman med övriga ingredienser och rör tills sockret löst sig. Servera vårrullarna tillsammans med dipsåsen.

Recept och foto: Sandra Gunnarsson