De milt gråa köksluckorna och de varmt ljusbruna bänkskivorna i trä hemma hos Maria Davidsson skapar en rogivande känsla. Här och var står små krukor med färska örter och gröna, späda blad. På skärbrädan ligger palsternackor, potatis och morötter med jord kvar på skalen.

Det är så nära naturen man kan komma i ett citykök på Vaksalagatan i Uppsala.

Maria Davidsson har bjudit hem Sara Cedergren, som bor i Stockholm, för att laga vegetariskt. De är kompisar och pluggar till miljöekonomer på SLU. Vid sidan av studierna driver de webbsajten Sustainable day. Där kan läsarna ta del av recept, tips, nyheter och fakta kring allt som leder till en mer hållbar utveckling.

Artikelbild

| Linssoppa.

– Det ska vara inspirerande att leva miljövänligt. Det är så man får folk att ta de små stegen som gör att det blir en vana sen, säger Maria Davidsson.

– Och vi ser nu att företagen vill jobba med hållbarhetsfrågor, fler profilerar sig och gör det till sin grej, säger Sara Cedergren.

De är vegetarianer och berättar att de mår så mycket bättre av att skippa protein från djur.

– Man måste inte äta en massa kött. Min pojkvän var skeptisk i början men när jag visade en näringstabell på hur mycket protein som linser och bönor innehåller tvärvände han, säger hon och låter oss prova en tugga av en lasagne med soltorkade tomater, tomatkross och créme fraiche som får smaklökarna att jubla.

Artikelbild

| Vegetarisk lasagne.

– Med färska lasagneplattor och en sås som man svänger ihop på nolltid är det inget svårt, säger Maria, som är den som utvecklar recepten och lägger upp bilder på sajten. Gör man en större sats och fryser in har man dessutom matlådor som räcker ett tag, särskilt bra för en student med tunn plånbok.

Så här års kan det vara lite knepigt att hålla sig till närodlade råvaror efter säsong. Då kan man utvidga området som räknas som närproducerat.

Artikelbild

| Rödbetsbiffar på rotfruktsbädd med ärthummus.

– Tänk utanför Sverige den här korta perioden, men håll dig till Europa, som ändå är på nära håll, säger Maria.

Sara tipsar om att använda konserver.

Artikelbild

| Ljummen sallad med två sorters linser.

– Anledningen till att vi konserverar är ju att kunna bevara råvaran året om. Paprikan i lasagnen är till exempel inlagd, säger hon.

Rödbetsbiffarna kan tyckas omständliga att göra. Men genom att riva betorna i samma skål som övriga ingredienser hälls upp i, kommer man runt det problemet. Havregryn används för att binda smeten. Det kan bytas ut mot boveteflingor, rågflingor eller fiberhavregryn.

Artikelbild

| Snurrbröd.

Drömmen är att fler konsumenter utgår från säsongsråvaror i matlagningen.

– Inte som i dag då många tänker kött och kompletterar med grönt, säger Maria och lägger upp de färdigstekta rödbetsbiffarna på ett blommigt serveringsfat.

Artikelbild

| Maria Davidsson och Sara Cedergren.

Sara tar vid och bygger en läcker måltid. I botten på tallriken lägger hon rostade rotfrukter. Därefter den knaperstekta biffen och överst en ärtig hummus som toppas med färska groddar.

En visuellt tilltalande måltid med tydlig miljöprofil har sett dagens ljus.

Recept

Linssoppa

2 gula lökar

½ msk curry

½ msk spiskummin

1 tsk garam masala

1 burk ekologisk kokosmjölk

2 bukar finkrossade tomater, eko

2 tsk grönsaksbuljongtärningar

1 dl röda linser

3 fint strimlade limeblad

salt & peppar

solrosskott

1 Skala och skiva löken. Fräs den i lite rapsolja och med kryddorna en stund.

2 Tillsätt tomatkross, kokosmjölk, buljongtärningar och limeblad. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter.

3 Tillsätt de väl sköljda röda linserna och fortsätt småputtra tills linserna är mjuka, ungefär 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4 Häll upp soppan i en skål och toppa med solrosskott. Servera med gott bröd!

Snurrbröd

6 dl vatten

1/2 pkt jäst

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

vallmofrön

1 Blanda 6 dl ljummet vatten, 2 tsk salt och 1/2 paket jäst.

2 Rör ner 12-13 dl vetemjöl och arbeta degen tills mjölet är fördelat.

3 Låt degen stå och jäsa i 1- 2 timmar.

4 Stjälp upp på mjölat bord, (knåda inte) och mjöla lite över. Forma till en rektangel och skär i tre eller fyra längder. Vrid dessa till baguetter och lyft över till plåt.

5 Jäs 5-10 min

6 Pudra över lite vallmofrön

7 Grädda i 250 grader i 10 min eller i 175 grader i 15 min

Ett alternativ är att ta 2 1/2 dl fiberhavregryn och 10 dl vetemjöl.

Vill man inte ha längder går det lika bra att göra små frallor.

Rödbetsbiffar på rotfruktsbädd med ärthummus

Biffar

4-5 rödbetor

1,5 dl havregryn eller flingor av ditt val

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk kallpressad olivolja

2 ekologiska ägg

Salt och peppar

Rotfrukter i ugn

4 potatisar

4 palsternackor

4 morötter

2 rödlökar

1 msk olja

1 tsk salt

1 krm peppar

Ärthummus, ger ca 5 dl

500 g gröna ärter

1 dl kallpressad rapsolja

1 msk tahini

färskpressad juice av 1 citron

1/2 dl hackad mynta

2 krm salt

1 krm peppar

Topping: färska groddar

Biffar

1 Skala och riv rödbetor, lök och vitlök antingen i matberedare eller på ett rivjärn.

2 Häll allt i en bunke och tillsätt olivolja, ägg och havregryn och blanda allt väl. Krydda med basilika, salt och peppar och rör om.

3 Ställ åt sidan i ca 30 minuter, så havren kan suga upp vätskan och blandningen uppsättningar (viktigt för att få biffarna att hålla ihop). Här kan du börja med rotfrukterna.

4 Efter 30 minuter formar du 6-8 biffar med händerna. Stek rödbetsbiffarna ett par minuter på varje sida.

Rotfrukter i ugn

1 Sätt ugnen på 225 grader.

2 Skala rotfrukter och lök. Skär potatis och lök i klyftor, palsternacka och morötter i halvor på längden.

3 Lägg alla rotsaker i en långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar.

4 Sätt in pannan mitt i ugnen 25-30 minuter. Vänd rotfrukterna någon gång under tiden.

Ärthummus

1 Tina ärterna om de varit frysta.

2 Mixa ärterna med olja, tahini, citronjuice och mynta till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.

Ljummen sallad med två sorters linser

2 dl puylinser och 2 dl gröna linser

4-6 salladslökar

50 gram grovt hackade valnötter

1 dl emmer, en sorts dinkel. alt. dinkel eller matvete

1 avocado

lite grönkål

150 g fetaost eller getost (eller både och)

ärtskott

1 Koka linserna i 15-20 minuter eller tills linserna är lagom mjuka. Salta lite mot slutet.

2 Låt linserna rinna av i en sil, tippa över dem på ett fat eller i en skål och slå direkt över väl smaksatt vinägrette (olja, vinäger, fransk senap, salt och peppar).

3 Låt stå under lock en stund.

4 Koka emmern (alt. dinkel eller matvete).

5 Blanda sedan linserna med fint strimlad salladslök, grovhackade valnötter, grönkål (eller annan sallad i säsong) avocado, chevré/feta och toppa, om så önskas, med ärtskott.

Vegetarisk lasagne

200 g grillad paprika

200 g riven halloumi

100 g färsk spenat

250 g färska pastaplattor

2 dl riven ost

½ dl hackad spenat

Tomatsås

2 frp krossade tomater (800g)

2 dl créme fraiche

2 dl mjölk

2 rivna vitlöksklyftor

1 dl strimlade soltorkade tomater

1 tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

1 Värm ugnen till 225 grader.

2 Blanda ingredienser till tomatsåsen.

3 Varva paprika, haloumi, spenat och tomatsås med pastaplattorna i en ugnssäker form.

4 Spara 3 dl av såsen till lasagnens översta lager. Tryck till de sista plattorna och toppa med sås och riven ost.

5 Grädda lasagnen mitt i ugnen tills den bubblar i kanterna och har fått fin färg, ca 20 min.

Vegoburgare

ca 10 hamburgare

400 g (3 dl) kokta kidneybönor

500 g (3 dl) havregryn

1 stor gul lök

5 vitlöksklyftor

1 1/2 tsk salt

svartpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk paprikapulver

1/2 dl hackad bladpersilja (eller fryst)

2 medelstora ägg

olja att steka i

Coleslaw

1 litet huvud vitkål

1 äpple

salt

lite gräddfil

olja

rödvins- eller vitvinsvinäger

honung

Tillbehör

Groddar

Rödlök

Svartkål

1 Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs i olja i en stekpanna på medelhög värme tills löken blir genomskinlig. Salta, peppra och strö äver cayennepeppar, spiskummin och paprikapulver.

2 Lägg 3/4 av havregrynen tillsammans med avrunna kidneybönor i en bunke och mixa alternativ häll i en matberedare. Lägg sedan i den stekta löken och mixa allt samman. 3 Lägg allt i en bunke och tillsätt resterande havregryn, persilja och äggen och arbeta ihop till en smet.

4 Forma sedan rejäla biffar med fuktade händer, stek i olivolja på medelhög värme, ca 4 min på varje sida.

Coleslaw

1 Skiva vitkålen tunt med en mandolin eller en osthyvel. Blanda med ca 1 tsk havssalt. 2 Riv äpplet grovt på rivjärn och blanda ihop med kålen i en skål.

3 Tillsätt vinäger, 1 tsk flytande honung, lite svartpeppar och ca 6-8 msk olivolja.

4 Tillsätt lite yoghurt (ca 1/2 dl) och blanda ihop!

Servera sedan hamburgarna med tillbehören så som groddar, vitlök och ett blad svart-/grönkål. Ett lyxtips är att köra svart- eller grönkålsbladen i ugnen på 200 grader ingnidna i lite olivolja.