Flera av de bilhandlare UNT har pratat med berättar att intresset för miljöbilar är stort. Tommy Björsberg, vd på Biltrean i Uppsala, märker att fler och fler kunder vill ha en miljövänlig bil.
– Vi har ökat försäljningen av miljöbilar enormt i år. Nu är 60 procent av de nya bilarna vi säljer miljöbilar, säger Tommy Björsberg. Han nämner flera orsaker till det stora intresset.
– En bil som är bra för miljön och även har den senaste tekniken blir väldigt attraktiv. Sen är det billigare i längden med en miljöbil eftersom den drar så lite bensin. Dessutom kan man få som mest 40 000 kronor i supermiljöbilspremie om man köper en bil med extra låga utsläppsnivåer.
Även på Upplands Motor i Uppsala har man sett att miljöbilarna får allt större uppmärksamhet.
– Med de nya miljöbilsreglerna blir det nu stort fokus på vad som är och inte är en miljöbil, säger försäljningschef Fredrik Reuterby.

Fordonets vikt kommer att spela roll för hur mycket koldioxid det får släppa ut per kilometer när det avgöras om fordonet kan klassas som miljöbil. Ju lättare en bil är, desto mindre koldioxid får den alltså släppa ut för att kunna klassas som miljöbil.
Föreningen Gröna Bilisters talesperson Mattias Goldmann är inte glad över de nya, viktbaserade utsläppsgränserna.
– Det finns ingen anledning att gynna tyngre bilar på det här sättet. Vi behöver lätta bilar eftersom de drar mindre bränsle. Dessutom blir skadorna vid en eventuell krock mindre ju lättare bilen är, säger Mattias Goldmann.
I huvudsak är han dock positiv till regeländringarna och säger att det är ett steg i rätt riktning.
– De gamla reglerna behövde verkligen skärpas. De bestämdes år 2006 och det har hänt mycket på området sedan dess.

Fredrik Reuterby berättar att de flesta miljöbilar som säljs på Upplands Motor i Uppsala köps av företag. Men även privatpersoner letar sig till miljöbilar. Alvar Lager från Uppsala är en av dem. Han är på Upplands Motor för att hitta en bil som passar honom.
– Jag vill ha en miljöbil som är hållbar och orkar dra en husvagn. En miljöbil drar mindre bensin och så är det viktigt att tänka på miljön tycker jag. Isarna smälter alldeles för snabbt i norr och det måste vi hindra, säger Alvar Lager.

Artikelbild

| Alvar Lager letar efter ny miljöbil.

Det ökade fokuset på miljön tycks även ha spillt över på bilens yttre attribut – naturnära färger kommer mer och mer.
– Vi ser att det dyker upp fler och fler bruna nyanser på bilarna, berättar Pierre Strömbäck, vd på Möller Bil Uppsala.
Bruna bilars ökade popularitet förutspås också i lacktillverkaren BASF Automotive Coatings rapport över färgtrender på bilar som släpptes tidigare i år. Naturnära toner som till exempel brun, blå och grön blir enligt lacktillverkaren nästa stora färgtrend. Men Alvar Lagers miljöbil ska inte ha någon naturnära färg.
– Jag vill ha en metallicgrå bil, säger han.