Annonssamarbete med Uppsala kommun

Därför är Hamid och Shokooh familjehem: ”Vi vill ge barnen trygghet”

Uppsalaborna Hamid och Shokooh vill hjälpa barn med svårigheter i livet. Därför har de öppnat sitt hem åt två systrar. Nu uppmanar de andra som går i tankarna att bli familjehem att ta chansen.

Hamid och Shokooh brinner för att hjälpa människor. Hamid är undersköterska på socialpsykiatrin och Shokooh vill studera något inom vård.

Hamid och Shokooh brinner för att hjälpa människor. Hamid är undersköterska på socialpsykiatrin och Shokooh vill studera något inom vård.

Foto: Hugo Appel / Uppsala kommun

Native2024-04-12 10:00
Detta är ett annonssamarbete.

I en närförort till Uppsala bor mamma, pappa, storasyster, lillasyster och en katt. De verkar vara som vilken familj som helst. Men vad den utomstående inte vet är att systrarna kom till sina nya familjehemsföräldrar Hamid och Shokooh efter att de först varit placerade i ett jourhem. Då var barnen fyra och fem år gamla. 

Trygghet är ledordet när familjehemsföräldrarna pratar om barnen. I början gav de flickorna små uppdrag att utföra i hemmet för att de skulle bli ordentligt hemmastadda. Som att hämta något i en låda eller i ett skåp. Men för att skapa trygghet är det viktigaste att ha tid tillsammans, menar Shokooh.

– Att vara tillgänglig för barnen är jätteviktigt som familjehem. Vi har försökt vara tillsammans så mycket som möjligt. Pysslat, byggt saker, pratat, tittat på film, gått på bio och restaurang, säger Hamid. 

undefined
Innan flickorna kom var Hamid och Shokooh jourhem åt fyra barn i olika omgångar.

Socialtjänsten stöttar och hjälper

Hamid och Shokooh var jourhem innan de bestämde sig för att bli familjehem. De kontaktade Uppsala kommun och påbörjade en utredning. 

– Vi hade en fantastisk handläggare som hjälpte oss. När vi blev godkända fick vi hälsa på tjejerna på jourhemmet några gånger innan de flyttade hit, säger Shokooh.

Att bli familjehem kan vara krävande och utmanande. Många av barnen har jobbiga erfarenheter i bagaget och behöver mycket omtanke och kärlek. Shokooh och Hamid understryker att samarbetet med socialtjänsten är till stor hjälp. 

– Man har socialtjänsten på sin sida, man är aldrig ensam. De har stor erfarenhet och kompetens och ställer alltid upp med råd och tips, berättar Hamid. 

I det här fallet krävdes det att en av föräldrarna var hemma på heltid en längre tid. Shokooh, som då var arbetssökande tackade nej till en tjänst för att kunna finnas där för barnen dygnet runt det första halvåret. 

undefined
De har fortarande kontakt med några av barnen de var jourhem till. Den första pojken de tog emot var nyligen med och firade Hamids födelsedag. Han kom till dem som sjuåring och nu har han hunnit fylla 16 år.

Barnen förgyller livet

Trots att det varit utmanande är de glada att de tog steget att bli familjehem.

– Det förgyller hela livet att ha flickorna hos oss. Det bästa är kärleken till dem och att finnas där för två barn som behöver hjälp. Det är inte alla barn som hamnar i den här situationen, men de har gjort det och då behövs vuxna som vill ställa upp, säger Hamid

Shokooh menar att varje barn lärt henne nya saker. De har haft sex barn hos sig i olika omgångar och alla har sin historia och sin personlighet. Det blir ett speciellt band till varje barn.

– Vi har försökt att skaffa biologiska barn förut, men det känns som att tjejerna är våra egna barn, berättar Shokooh och fortsätter:  

– När de säger” mamma, vi älskar dig” så är det otroligt. Vi hade det bra tillsammans innan vi fick barnen, men det är verkligen en annan sak med barn hemma. Vi gör så mycket kul tillsammans.

undefined
Rutiner och tid tillsammans har gett flickorna större trygghet.

Våga satsa och gör det av rätt anledningar

Den som har börjat tänka i banor om att bli familjehem borde ge det ens chans, menar både Hamid och Shokooh. Men man ska vara säker på att man vill det och gör det av rätt anledningar. 

– Att vara familjehem är inte ett arbete. Det är ett liv. Så man ska tänka efter ordentligt innan, för det här är inget man gör och sen släpper taget, säger Hamid och Shokooh håller med:

– Det ska komma från hjärtat, säger hon. 

Fakta familjehem

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem eller jourhem tar du emot ett barn eller ungdom i ditt hem. Som jourhem tar du emot ett barn eller ungdom under en begränsad tidsperiod. Som familjehem tar du emot ett barn eller ungdom under en längre tid. Ibland under hela barnets uppväxt.

Så blir du familjehem

Du ansöker om att bli familjehem via kommunen. Då gör socialtjänsten en utredning för att ta reda på om du är lämplig som familj. Under utredningen får du även svar på frågor som du undrar över. Om du är lämplig matchar kommunen ihop dig med barnet eller ungdomen. Matchningen är viktig för att uppfylla barnets behov och skapa stabilitet. Här kan du läsa mer om hur du blir familjehem.

Här kan du testa om du skulle passa som familjehem

Den 25 april är det Familjehemmens dag. Då uppmärksammar SKR, Sveriges kommuner och regioner, dagen för att belysa familjehemmens viktiga roll för barn som behöver stöd.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.