Annonssamarbete med Svenska kyrkan

Onsdagar i Nathanaelgården: “Kom precis som du är”

Kravlös samhörighet och gemenskap genomsyrar Nathanaelgården i Tierp. Här går det att delta i meditation, studiecirklar, språkcafé, soppmiddag och kvällsandakt under vardagens mittersta dag. “Onsdagarna är ett litet smörgåsbord med möjligheter”, säger Carina Vindeland, diakon inom Tierps pastorat.

Varje vecka har Svenska kyrkan i Tierp onsdagsöppet, ett initiativ för gemenskap och välbefinnande.

Varje vecka har Svenska kyrkan i Tierp onsdagsöppet, ett initiativ för gemenskap och välbefinnande.

Foto: Content Studio

Native2024-03-06 03:00
Detta är ett annonssamarbete.

Varje onsdag bjuder Nathanaelgården i Tierp in till onsdagsöppet. Alla är välkomna oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte och det är fritt att komma och gå som man vill. Klockan 15:00 börjar en kostnadsfri meditation som vägleds av Carina Vindeland. Meditation är en form av friskvård, så om man har friskvårdstid hos sin arbetsgivare kan man använda den till det.

– Man får komma precis som man är och utan att anmäla sig. Meditation är en aktiv vila där vi övar på att låta tankarna passera istället för att fastna och bli grubblande. Det är en stund i stillhet då man bara får vara utan krav, många upplever att det minskar stress och ger sinnena mer klarhet, säger Carina Vindeland. 

undefined
Meditation bidrar till lugn och hjälper till att skapa ro i både kropp och sinne.

Meditationen brukar delas upp i två omgångar där vardera del pågår i 20 plus 10 minuter. Deltagarna får själva välja vilken meditationsställning som passar bäst. Några väljer att svepa in sig med en filt, några sitter och andra lägger sig ner.

– Vi brukar göra en kort genomgång om hur kroppen känns från fötterna och upp till huvudet. Vi kan ta ett djupt andetag, lyfta upp axlarna och sedan slappna av. Sittningen börjar och avslutas med att jag slår på klangskålen och att jag säger några ord och tankar för stunden, säger Carina Vindeland.

undefined
Miljön är varm och inbjudande, till kyrkan är alla välkomna.

Många deltar i en soppmiddag efter meditationen, gästerna kan välja summa att betala för måltiden, den föreslagna summan 30 kr för vuxna, hälften för barn eller efter egen förmåga. Soppan är vegetarisk och serveras med hembakat bröd.

– Onsdagarna är ett litet smörgåsbord med möjligheter. Man får välja fritt om man vill delta i flera av aktiviteterna eller bara vara med i en. I vårt språkcafé stöttar vi deltagarna med att lära sig det svenska språket. Varje onsdag har vi även bibelstudium eller studiecirkel där vi reflekterar över texter inför kommande söndag, säger Carina Vindeland. 

undefined
Det serveras hemlagad soppa som besökarna betalar en valfri summa för.

Onsdagen avslutas med en kvällsandakt med gemensam sång, bön och fokus på veckans tema. Alla söndagar i kyrkoåret har ett särskilt tema och bibeltexter.

– Efter kvällsandakten brukar några gå tillbaka till språkcaféet och stanna där till stängning. Det känns fint att vi kan erbjuda dessa tillfällen som skapar samhörighet, gemenskap och mening. Många som kommer till gudstjänster och olika former av samtal söker ofta efter något. Svenska kyrkan står för en form av hopp, säger Carina Vindeland. 

Här kan du läsa mer om onsdagsöppet!

Onsdagsöppet

Tid: Onsdagar kl 15-19
Plats: Nathanaelgården i Tierp

15.00-15.50 Meditation (Nathanaelskyrkan)
16:30-18:30 Soppmiddag
16.00-17.00 Bibelstudium för söndagens texter (udda veckor)
16.00-17.00 Bibelstudium med fokus på ökad kunskap om kristendomen (jämna veckor)
17.00-19-00 Språkcafé
18.00 Kvällsandakt 

Adress: Ringgatan 1, 815 37 Tierp
Telefon: +46 293 222 00
Hemsida: https://www.svenskakyrkan.se/tierp 

Karta: Svenska kyrkan Tierps pastorat
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på UNT.