Skattebetalarnas förening har gått igenom skatteförändringarna i landets samtliga kommuner och landsting, både inför 2018 men också under mandatperioden 2015 till 2018.

I år höjdes den totala kommunalskatten, inklusive landstingsskatten, i 36 kommuner medan den sänktes i fyra. Inför nästa år ser förändringarna ut att bli relativt få, enligt de preliminära bedömningarna som bygger på intresseföreningens enkät till samtliga kommuner och landsting. Alla har inte svarat, men uppgifterna har kompletterats med utdrag ur protokoll och beslut fattade i fullmäktige.

Störst höjning blir det i Höör, 95 öre per intjänad hundralapp, följt av Älvdalen, 47 öre, och samtliga kommuner i Kronobergs län där landstinget höjer skattesatsen med 40 öre. Sänkning sker främst i några Stockholmsnära kommuner, störst i Österåker, 40 öre per intjänad hundralapp.

Sedan valet 2014 och till och med 2018 har kommunal- och landstingsskatten höjts i 162 kommuner, mest i Pajala, 1:96 kronor. Invånarna i Österåker är samtidigt de största skattevinnarna, minus 1:32 kronor under perioden.