Barnteater för att frÀmja minoritetssprÄk

I SkutskÀrs bibliotek samlas ett 40-tal barn pÄ gröna mattor. Det Àr teatern Uusi Teatteri som ska spela. Evenemanget Àr en del av region Uppsalas satsning Finsk Kultur 2019.

Region Uppsala anordnar evenemanget pÄ SkutskÀr Bibliotek.

Region Uppsala anordnar evenemanget pÄ SkutskÀr Bibliotek.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-10-19 16:58

FörestĂ€llningen som lockar Ă€r ”Orden som kom bort frĂ„n sĂ„ngen” och har som syfte att barnen ska bli nyfikna pĂ„ det finska sprĂ„ket. Tillsammans med skĂ„despelaren och en strumpdocka som pryder skĂ„despelarens hand fĂ„r de hjĂ€lpas Ă„t att fylla i luckorna i en sĂ„ng. Finska och svenska blandas. 

Sedan Är 2010, nÀr finska blev att officiellt minoritetssprÄk, ingÄr Region Uppsala i förvaltningsomrÄden för finska. De har alltsÄ i uppdrag att frÀmja det finska sprÄket och kulturen. De vÀnder sig till alla Äldrar och anordnar till exempel filmvisningar och teater.
– Vi vill locka en bred mĂ„lgrupp, Ă€ven folk som inte kan sprĂ„ket eller har det i sin bakgrund, sĂ€ger Eva Olsson, Kulturstrateg, Kultur och bildning i Region Uppsala.

Även i Älvkarleby kommun jobbar man för att frĂ€mja sprĂ„ket och kulturen. Barn och ungdomar Ă€r den svĂ„raste gruppen att nĂ„ ut till, menar Maarit Lind, finsktalande samordnare/vĂ€gledare för finskt förvaltningsomrĂ„de.
– MĂ„nga barn har mor- eller farförĂ€ldrar som pratar finska, deras förĂ€ldrar har dĂ€remot aldrig fĂ„tt lĂ€ra sig sprĂ„ket. VĂ„ra evenemang blir en morot för barnen att behĂ„lla sitt arv.

MÄnga i publiken Àr pÄ förestÀllningen tillsammans med sin förskoleklass. Förskolepersonalen har nÄgra veckor tidigare fÄtt gÄ en utbildning i hur de kan inkludera det finska sprÄket i sin undervisning.
– PĂ„ till exempel vĂ„r fruktstund fĂ„r barnen fĂ„r lĂ€ra sig orden pĂ„ finska, berĂ€ttar Jessica Hallberg, förskollĂ€rare pĂ„ Älboda friskola. 

Axel som Àr fem Är gammal tycker att förestÀllningen var rolig men vill inte lÀra sig finska, "det Àr sÄ svÄrt", sÀger han.
Axel som Àr fem Är gammal tycker att förestÀllningen var rolig men vill inte lÀra sig finska, "det Àr sÄ svÄrt", sÀger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!