Mest pastalika bönpastan vinner

De trendiga baljväxterna, fyllda av fibrer och proteiner, har letat sig in i pastapaketen. Trots att spänsten och tuggmotståndet inte är på topp har vi hittat en pastalik vinnare.

Bönpastan brer ut sig i butikshyllorna. Vi har testat åtta olika sorter.

Bönpastan brer ut sig i butikshyllorna. Vi har testat åtta olika sorter.

Foto: Johan Croon/TT

Ekonomi2019-10-23 17:30

Den 25 oktober infaller den internationella pastadagen. Matvaran som har gett oss favoriträtter som spagetti med köttfärssås, lasagne och uttrycket al dente. Enligt den internationella pastaorganisationen IPO med säte i Rom finns det runt 600 olika skepnader och former av pasta i världen.

I klimat- och hälsodebatternas kölvatten har även de fiber- och proteinrika bönorna börjat malas ned till mjöl för att bli pastadeg. Allt för att möta dagens pastaälskare som kan vara både veganer och glutenallergiker, eller som bara vill hålla nere på kalori- och köttintaget. Bönpastan är baserad på baljväxter som exempelvis sojabönor, linser, kikärter och gröna ärtor. Och sortimentet i butikshyllorna blir allt rikare.

Tittar man på energivärdet är det ungefär samma i bönpastan som i vanlig pasta. Andelen kolhydrater är generellt lägre i bönpastan, förutom i Paulúns och Gogreens som når ungefär samma värde som en vanlig fusilli av märket Barilla. Änglamark, Ica och Risenta innehåller bara en tredjedel så mycket kolhydrater i jämförelse med en vanlig pasta. Däremot är det mer fett i bönpasta och vinnaren Risenta sticker ut med sina nio gram.

Å andra sidan tillför bönpastan mer fibrer och proteiner som mättar, vilket gör att man troligen inte äter lika mycket. De flesta pastasorter i testet är sprängfyllda med proteiner, men den ärtbaserade Gogreen är mer jämförbar med en vanlig pasta. Änglamark, Ica och Risenta är de i testet som innehåller mest proteiner.

Vinnaren Risenta kniper en förstaplats för att den påminner mest om vanlig pasta. Andraplacerade Gogreen smakar som pesto vilket tilltalar panelens smaklökar, men innehållet av fibrer och proteiner skiljer sig inte mycket från en vanlig vetepasta.

Testdeltagarna är eniga om att bönpasta generellt inte ger samma tuggmotstånd och spänst som en vanlig pasta, men den upplevs som nyttigare.

TESTET

1. Risenta Bönpasta Papupasta Fettuccine

Kommentar: Mest pastalik.

Förpackning: 200 g.

Cirkapris: 32,95 kr.

Cirkapris/kilo: 164,75 kr.

Märkning: Ekologisk, glutenfri.

Koktid: 3–5 min.

Innehåll: Mjöl av 100 % ekologiska sojabönor.

Näringsdeklaration: Energi 1 510kJ/360kcal, fett 9 g, varav mättat 2 g, kolhydrater 18 g, varav sockerarter 8 g, fiber 15 g, protein 44 g, salt 0,016 g.

Omdöme: Panelen hyllar den goda smaken och fina formen. Bra konsistens som smälter i munnen, men någon tyckte att den var lite slemmig och liknar nudlar. En proteinrik pasta, men med hög fetthalt.

+ Smak och form.

- Mest fett.

2. GoGreen Fusilli Ärtor & Quinoa

Kommentar: Bäst smak.

Förpackning: 270 g.

Cirkapris: 26,95 kr.

Cirkapris/kilo: 99,70 kr.

Märkning: Ekologisk och glutenfri.

Koktid: 6–8 min.

Innehåll: Mjöl av gröna ärtor (45 %), rårismjöl (40 %), bovetemjöl (10 %), quinoamjöl (5 %).

Näringsdeklaration: Energi: 1 450 kJ/350kcal, fett 2,6 g, varav mättat 0,6 g, kolhydrat 64 g, varav sockerarter 1,5 g, fiber 4,3 g, salt < 0,01 g, protein 15 g.

Omdöme: Pastan med flest kolhydrater och minst proteiner och fibrer. Rankas högt utifrån både smak och färg, som flera tycker påminner om pesto. Bra tuggmotstånd. Bara fem procent quinoa dock, trots namnet.

+ Smak och tuggmotstånd.

- Mycket kolhydrater, lite fiber.

3. Ica Bönpasta Fettuccine Gott liv

Kommentar: Bra konsistens.

Förpackning: 200 g.

Cirkapris: 29,95 kr.

Cirkapris/kilo: 149,75 kr.

Märkning: Glutenfri.

Koktid: 7–8 min.

Innehåll: Mjöl av gröna sojabönor (edamamebönor).

Näringsdeklaration: Energi 1 500 kJ/350 kcal, fett 4,6 g, varav mättat fett 1 g, kolhydrater 21 g, varav socker 10 g, fiber 20 g, protein 45 g, salt 0,05 g.

Omdöme: Fylld av proteiner och få kolhydrater. Lite för tjock för att vara en fettuccine, men bra konsistens och suger i sig olivoljan fint. Godkänd form och spänst, men tråkig i färgen och smaken känns vag.

+ Konsistens och spänst.

- Smak och färg.

4. Änglamark Bönpasta Spaghetti Sojabönor

(TT)

Kommentar: Bra tuggmotstånd.

Förpackning: 200 g.

Cirkapris: 23,50 kr.

Cirkapris/kilo: 117,50 kr.

Märkning: Ekologisk och glutenfri.

Koktid: 4–6 min.

Innehåll: Ekologiska sojabönor (Kina)

Näringsdeklaration: Energi 1 483 kJ/353 kcal, fett 6,8 g, varav mättat 1,3 g, kolhydrater 21 g, varav sockerarter 11 g, fiber 20 g, protein 42 g, salt 0,003 g.

Omdöme: Relativt högt fettvärde, men rik på proteiner. Utseendet påminner om nudlar. En lätt smak av svamp eller bönor. "God helt enkelt". Bra tuggmotstånd, men lite för tunn och slingrig.

+ Tuggmotstånd och lite salt.

- Smakar svamp och bönor.  

5. Paulúns Superpasta Fusilli Sötpotatis

Betyg: 2,2.

Kommentar: Vitamin B6.

Förpackning: 260 g.

Cirkapris: 34,95 kr.

Cirkapris/kilo: 134,20 kr.

Märkning: Ägg. Kan innehålla spår av vete och soja.

Koktid: 7–9 min.

Innehåll: Gult linsmjöl, majsmjöl, ägg, torkad sötpotatis 8 %. Kan innehålla spår av vete och soja.

Näringsdeklaration: Energi 1 534kJ/363 kcal, fett 2,3 g, varav mättat 0,6 g. kolhydrat 61 g, varav sockerarter 4.1 g, fiber 6,9 g, protein 21 g, salt 0,08 g, vitamin B6 0,29 milligram, kalium 750 milligram, järn 5 milligram.

Omdöme: Högt kolhydratsvärde och sötpotatisen sätter en smak som de flesta i gillar. "Smakar som vanlig pasta", sa någon, övriga tycker att den är lite hård och torr i konsistensen. Bra form, men färgen delar panelen.

+ Vitaminberikad.

- Lite hård och torr.

6. Garant Ekologisk kikärtsfussili

Betyg: 1,6.

Kommentar: Få proteiner.

Förpackning: 320 g.

Cirkapris: 36,95 kr.

Cirkapris/kilo: 115,28 kr.

Märkning: Nyckelhål och ekologisk.

Koktid: 8 min.

Innehåll: Mjöl av kikärtor.

Näringsdeklaration: Energi 1 531 kJ/363 kcal, fett 5,7 g, varav mättat 0,9 g, kolhydrat 54,5 g, varav sockerarter 2,5 g, fibrer 9,3 g, protein 18,8 g, salt 0,01 g.

Omdöme: Den minst proteinrika pastan i testet. Konsistensen är lite för hård och tuggmotståndet dåligt, den faller lätt isär och smakar inte mycket. Färgen får dock tummen upp.

+ Färg.

- Faller isär och minst proteiner.  

7. Barilla Penne Lenticchie Rosse Linspasta

Betyg: 1,4.

Kommentar: Tråkig och kornig.

Förpackning: 250 g.

Cirkapris: 29,95 kr.

Cirkapris/kilo: 119,80 kr

Märkning: Glutenfri.

Koktid: 7–9 min.

Innehåll: Mjöl av röda linser.

Näringsdeklaration: Energi 1 416 kJ/335 kcal, fett 2,4 g, varav mättat 0,5 g, kolhydrat 47 g, varav sockerarter 1,8 g, protein 25 g, salt 0,003 g, fiber 12 g.

Omdöme: Har låg fetthalt och innehåller väldigt lite salt. Konsistensen är kornig. Några upplever den som matig och fibrig, men den smakar mer bönor än pasta. Som kokt blev den röda färgen gråaktig och tråkig.

+ Fibrig känsla.

- Kornig och färg.  

8. À la Eco Fusilli Röda linser

Betyg: 1,3.

Kommentar: Minst fett.

Förpackning: 250 g.

Cirkapris: 34,95 kr.

Cirkapris/kilo: 139,80 kr.

Märkning: Ekologisk, glutenfri.

Koktid: 4–6 min.

Innehåll: Ekologiska röda linser.

Näringsdeklaration: Energi 1 413 kJ/334 kcal, protein 25 g, fett 2,2 g, varav mättat 0,4 g, kolhydrater 48,4 g, varav sockerarter 1,9 g, kostfiber 10,8 g, natrium 0,02 g.

Omdöme: Pastan som innehåller minst fett. Konsistensen upplevs både hård och mjölig, en tyckte dock att den var okej. Färgen delade panelen och de flesta tyckte att den hade en konstig smak.

+ Kravmärkt.

- Mjölig konsistens.

Så gjorde vi testet

Testpanelen utgjordes av åtta personer i åldrarna 16–55 år. Pastan tillagades enligt förpackningarnas anvisningar och serverades med olivolja, salt och peppar. Bedömningen av pastan gjordes i ett blindtest, där panelen fick bedöma och betygsätta konsistens, smak och utseende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!