16-åringen häktades på den starkare misstankegraden under torsdagseftermiddagen.  Vid häktningsförhandlingen, som hölls bakom stängda dörrar, nekade 16-åringen till brott och ville bli frisläppt.

Tingsrätten ansåg emellertid att det finns stor risk för att 16-åringen skulle påverka polisutredningen om han släpptes fri.

Under eftermiddagen fortsatte sedan häktningsförhandlingarna mot de övriga två misstänkta, en 20-åring och en 19-åring. Båda har i polisförhören bestämt nekat till brott och förklarat att de inte har något med butiksrånet att göra.

När trion begärdes häktad var åklagarens brottsrubricering grovt rån. När 16-åringen nu häktades hade åklagaren mildrat rubriceringen till rån av "normalgraden". Motivet till ändringen är inte känd. En tänkbar förklaring är att åklagaren inte anser det bevisat att några skarpa vapen använts vid rånet.

Det var vid 13-tiden i måndags som polisen fick larm om ett pågående rån mot en telefonbutik i Bålsta centrum. Flera maskerade gärningsmän med vapenliknande föremål ska enligt vittnen ha lämnat platsen i bil. Efter en stor sökinsats med bland annat hundpatruller och helikopter kunde tre personer gripas på måndagseftermiddagen i Stockholmsområdet.

LÄS MER: Tre anhållna efter väpnat rån

LÄS MER: 16-åring häktad för butiksrån