Broarna i Madison County är en roman av författaren Robert James Waller som 1995 filmatiserades och har spelats som musikal på Broadway med premiär 2014. I vår (2018) gör Victoria Tocca och Daniel Sjöberg rollerna på en svensk musikalscen (Maximteatern i Stockholm).

Men innan dess görs Broarna i Madison County för första gången som teaterpjäs. Den har världspremiär lördag den18 november på Stora scenen på Västmanlands teater i Västerås och har redan flera utsålda hus.

Så här presenteras storyn: Francesca har sett fram emot en vecka för sig själv, utan man och barn. Familjen hinner bara lämna gården så kommer Robert körandes upp på hennes gårdsplan för att fråga efter vägen. Mötet mellan Francesca och Robert blir den starkaste av kärlekshistorier. Men mitt i passionen och kärleken behöver de allra svåraste besluten fattas, att följa passionen eller att vara kvar i sin trygga vardag.

Artikelbild

| Cicilia Sedvall har arbetat på Västmanlands Teater sedan 2001. Hon spelar den unga Francesca.

På scen står Kajsa Ernst (Francesca Johnson den äldre), Samuel Fröler (Robert Kincaid), Cicilia Sedvall (Francesca Johnson den yngre), Göran Thorell (Francescas man Richard) och Anders Larsson, musiker på scen, som gjort musikarrangemangen. Anders Larsson har arbetat på Västmanlands Teater sedan 1980-talet och Cicilia Sedvall sedan 2001.

Kajsa Ernst har otaliga film- och tv-roller bakom sig. Bland dem Tomten är far till alla barnen (hennes filmdebut 1999), Miffo (2003) och Masjävlar (2004,Guldbagge för bästa kvinnliga biroll). Tv-publiken har nyligen sett henne i Finaste familjen, en roll hon fått mycket stor uppskattning för.

Prästsonen Samuel Fröler har vi sett i mängder av produktioner inom film och tv. Han har etsat sig fast i våra hjärtan som den fine Skärgårdsdoktorn (som sändes i TV 1997, 1998, 2000) för att inte tal om hans roll i TV-serien Den goda viljan som Ingmar Bergmans far (1991).

Inför höstens premiärer sa Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater sedan 2016, så här:

Artikelbild

| Kajsa Ernst spelar den äldre Francesca.

– Det känns som att Västmanlands Teater går in i hösten med att möta de starkaste av krafter. Även om Kärlekskriget (opera) och i Broarna i Madison County kommer att bli väldigt olika som föreställningar, så har de en del gemensamt. Båda är dramatiserade på starka berättelser. Och båda handlar om hur vi som vuxna människor hanterar följderna av passionens överväldigande kraft.

Niklas Hjulström har regisserat och dramatiserat Broarna i Madison County tillsammans med Pamela Jaskoviak (radiojournalist, författare, poet, dramatiker och översättare).