ENKÖPING

Under måndagen fördes ärendet med den terrormisstänkte mannen över från åklagarmyndigheten i Uppsala till myndighetens riksenhet för säkerhetsmål i Stockholm. Enheten för säkerhetsmål är den del inom åklagarmyndigheten som handlägger de mål och ärenden som utreds av Säkerhetspolisen.

– Det är ärendets karaktär och typ som gör att det hör hemma på riksenhet för säkerhetsmål. Därför har det förts över dit, förklarar Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala.

Agnetha Hilding Qvarnström som är chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål bekräftar att ärendet tagits över av dem.

– Det har kommit till oss och nu kommer vi att titta vidare på det, säger hon till Enköpings-Posten.

När det gäller mannen som är i 50-årsåldern så anhölls han i samband med poliskontroll på E18 i Enköpingstrakten på lördagen. Mannen är internationellt efterlyst då han är misstänkt för kopplingar till terrorbrott i ett annat land. Det är det landet som utfärdat en internationell efterlysning då de vill få honom utlämnad.

Mannen släpptes efter bara ett par timmar av en jouråklagare i Uppsala.

– Vad jag förstått handlar det om en begäran om utlämning av en svensk medborgare till ett icke EU-land. Svensk lagstiftning medger att Sverige kan lämna ut en svensk medborgare till ett annat EU-land, men inte till ett land utanför EU som det handlar om i detta fall, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

De misstankar som riktas mot mannen, kan de vara ett brott mot svensk lagstiftning?

– Det är för tidigt att svara på. Vi behöver få möjlighet att titta på det material som finns i det här fallet innan vi kan ha några synpunkter på det, säger Agnetha Hilding Qvarnström.