Det var i februari i år, på E18 i höjd med Bålsta, som mannen ska ha kört om ambulansen på höger sida. Han har i förhör berättat att han höll en hastighet om 140 kilometer i timmen och att han upplevde att ambulansen bromsade honom.

Vid en rastplats en stund senare får ambulansförarna syn på bilen varpå de stannar för att påpeka för mannen att det var en vårdslös omkörning. Mannen ska då ha avfärdat ambulanssjukvårdaren och satt sig i bilen. Han har i förhör även berättat att han inte uppfattade att person faktiskt var ambulanssjukvårdare, trots klädseln.

När mannen försökte köra iväg ställde sig ambulanssjukvårdaren framför bilen för att hålla kvar honom i väntan på polis, mannen ska då ha kört på honom två gånger. Den andra gången flög sjukvårdaren upp på motorhuven och klamrade sig fast, vittnen har berättat att mannen fortsatte köra i ungefär 20 meter innan han stannade. Bilföraren har förklarat händelsen med att han kände sig hotad av ambulanssjukvårdaren.

Tingsrätten finner dock att det är uppenbart att mannen var medveten om att personen var en ambulanssjukvårdare samt att det inte finns något som tyder på att han själv varit utsatt för ett brottsligt angrepp som skulle kunna försvara handlingen. Utöver vittnesmål har även en övervakningsfilm använts som bevisning.

Mannen döms för misshandel till villkorlig dom samt dagsböter. Han ska även betala 11 000 kronor i skadestånd till ambulanssjukvårdaren.

kristoffer.olofsson@unt.se