Det är oklart hur allvarliga skador personerna har. Enligt SOS Alarm har fyra personer förts till sjukhus i Västerås, tre till Akademiska sjukhuset i Uppsala och två fördes till Lasarettet i Enköping.

Olyckan inträffade i samband med att en bilist försökte svänga över till motsatt körfält vid en katastroföverfart, det vill säga en vändplats för uttrycksfordon och trafikverkets fordon.

- Då har det kommit flera bilar som har blivit involverade, säger Torbjörn Karlsson, länsvakthavande polisbefäl i Uppsala.

Larmet om olyckan kom vid klockan 16.45 på lördagseftermiddagen. Räddningstjänst, polis, ambulanser och ambulanshelikopter kallades till platsen. De fyra bilarna fick bärgas därifrån.

Olyckan stoppade helt upp trafiken på E18 mellan Frösvi och Trafikplats Nykvarn i riktning mot Västerås. Trafiken fick dirigeras om via gamla E18 över Hummelsta. Vid 18.20 öppnades ett körfält upp och 20 minuter senare var framkomligheten helt återställd vid olycksplatsen.

Att som privatperson använda katastroföverfarten är olagligt, men polisens rubricering på händelsen är ännu inte fastställd.

- Det blir någon form av vårdslöshet i trafik. Det kan bli grov vårdslöshet i trafik och det kan bli vållande till kroppsskada, säger Torbjörn Karlsson.

- Det är tyvärr ofta trafikanter använder de där katastroföverfarterna, fast att man inte får det, tillägger Karlsson.