– Jag trodde att det var en plastpåse som låg därute på åkern, så jag skulle ut och hämta den innan vi stack i väg, berättar Annki Asker som bor i Örsunda, strax väster om Örsundsbro.

På söndagen var familjen rustad för svampjakt när Annki Asker gjorde en avstickare för att städa undan plastpåsen från åkern, strax intill bostadshuset. Men det var ingen plastpåse utan två jätteröksvampar som lyste kritvita i grönskan. Den mindre av svamparna plockade familjen med sig hem direkt. Allra först vägde de svampen. Resultat: 1,3 kilo. Sedan letade de på nätet för att förvissa sig om att det verkligen var en jätteröksvamp.

– Det stod att den kunde smaka ungefär som kalvkotlett, så vi skivade upp och stekte den, berättar Annki Asker.

Artikelbild

Peter Asker med svampfyndet.

Senare hämtade de in även det stora exemplaret:

– Vi var ju nyfikna på hur mycket den vägde.

Vågen stannade på 4,7 kilo, omkretsen mätte 126 centimeter. Familjen Asker är vana svampplockare men i vanliga fall är det Karl Johan, smörsopp och kantarell som hamnar i stekpannan, inte röksvamp.

– Vi har aldrig sett någon så här stor förut, säger Annki Asker.

Artikelbild

Sannolikt hamnar även 126-centimeterssvampen i grytan de närmaste dagarna. Omdömena från de familjemedlemmar som tog för sig av lillsvampen till söndagsmiddagen talar om en len, mild och fin svampsmak. Själv avstod Annki Asker från att prova.

Varför?

– Jag tänkte vänta till imorgon och se att de mår bra. Men hittills är de nöjda.