Med en morfar som spelade sex instrument och var en musiktalang utöver det vanliga blev det på något sätt naturligt att även Pecke fick en släng av morfars musikalitet. Men det var inte förens i sena tonåren som intresset för musik slog rot enligt Pecke.

– Jag är lite av en late bloomer och började inte klinka på gitarren förens i 18-19 års åldern. Jag upptäckte att jag hade en talang för melodier och började skriva låtar. Då var jag inspirerad av Bob Dylan kommer jag ihåg och det har präglat mitt låtskrivande genom hela min musikaliska karriär. Precis som han vill jag skriva musik och texter som betyder och berättar något.

Pecke ville egentligen bli lärare men sökte samtidigt in till polishögskolan och kom in. Resten är historia kan man säga. De flesta Enköpingsbor som växte upp på 80 och 90-talet känner igen Pecke på ett eller annat sätt, för alla dem är han inget annat än Pecke Polis. Det gamla artistnamnet lär han få leva med vare sig han vill eller inte - på gott och ont hävdar han.

Artikelbild

| Början. Pecke börjar se slutet på sin karriär som polis. Efter den ska han ägna sin tid åt det han gillar bäst - musiken.

– Det är svårt att tvätta bort det som har varit, det vill jag väl egentligen inte heller. Men nu vill jag att min musik ska stå för sig själv, låtarna jag skriver nu för tiden handlar ju om annat än händelser kopplade till mitt yrke som polis.

Pecke är inne på sitt trettiofemte år som polis i Enköping, sedan 2005 jobbar han som utredare och förundersökningsledare och syns numera inte så mycket ute på fältet. Han har hunnit fylla sextiotvå och börjar se slutet på sin karriär som polis allt klarare. Nu arbetar han bara fyra dagar i veckan och ägnar mer tid åt det han gillar mest - skriva musik.

­– Pensionen närmar sig och jag kan se slutet, men det gäller att våga ta steget att sluta. Jag märker att kroppen har ställt in sig på att det är över, är man så nära pensionen är det ju naturligt. Sedan ska ett nytt liv börja, där musiken ska spela huvudrollen.

I helgen kommer Enköpingsborna få chansen att stifta bekantskap med framtidens Pecke. Då står han nämligen på scenen tillsammans med ett gäng proffsmusikanter på nattklubben Cinema.

Artikelbild

| Historia. Pecke Polis som han såg ut i början av karriären. Numer vill han endast bli kallad Pecke.

– Jag ser verkligen fram emot att få spela med ett band, det är det roligaste som finns. Vi spelar både fredag och lördag, publiken kan förvänta sig en kavalkad med det bästa från min karriär. Den nya generationen vet inte vem jag är så det här är ett ypperligt tillfälle att få visa det unga Enköping vem Pecke är. Jag hoppas att det kommer folk och lyssnar, men jag har inga förväntningar. Att få spela med ett band är en vinst i sig.