Läckan upptäcktes vid 23-tiden på onsdagen då larmet gick från vattentornet i Gånsta om att tornet inte fylldes på. Pumparna vid Munksundets vattenkälla gick för fullt, så då inleddes letandet efter läckan.

Det är ledningssystemets lågzon, halva centrum, Korsängen, Lillsidan, Bredsand, Haga, Munksundet och Hummelsta som påverkas av läckan. På torsdagseftermiddagen hade Carl-Rune Pettersson, VA-teknikchef, och hans personal kunnat konstatera att läckan inte finns i Hummelsta eller Bredsand. Sökandet koncentrerades då till Munksundet.

Överförbrukningen av vatten beräknades på torsdagen till 5 000 kubikmeter, fem miljoner liter, vatten per dygn. Vattenåtgången var därmed dubbelt så stor som normalt.
Ofta kan läckor i vattenledningar visa sig genom att vatten stiger upp över markytan, eller på vintern genom att tjälen tinar där vatten väller ut. I Enköping avvaktar man med att sektionera ledningsnätet i sökandet efter läckan eftersom en sektionering ökar belastningen på den del som används och då kan orsaka nya läckor.