I mitten av 2014 gjorde polisen ett tillslag mot företaget Designers revolt lager i Älvkarleby. Det hade uppdagats att företaget sålde kopior av ett hundratal populära och exklusiva designklassiker. Bolaget registrerades i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige ska svenska regler gälla, enligt domstolen som slår fast att bolaget har bedrivit olaglig verksamhet.

Grundaren till Designers revolt är entreprenören Lennart Nyberg som blev mångmiljonär när han sålde sitt bläckpatronsföretag Ink club med säte i Uppsala. Han och en anställd i bolaget döms till fängelse i ett och ett halvt år. Ytterligare två personer får villkorlig dom med dagsböter.

Utöver det ska bolaget och tre av företrädarna betala cirka 27 miljoner kronor i skadestånd till designföretagen som har rättigheterna till originalen. Bolaget och grundaren ska också tillsammans betala totalt 22 miljoner kronor till staten.
– Det är bra och tydlig dom i ett mål med svåra rättsfrågor, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad, som är nöjd med att domstolen "i stort sett" gick på målsägarnas linje.
Enligt domstolen handlar det om en "mycket omfattande" brottslighet som har varit systematisk och väl organiserad. "I omfattning saknar brottsligheten tidigare motstycke på immaterialrättens område", står det i domen.

UNT har sökt Lennart Nyberg för en kommentar men han hänvisar till sin advokat, Hans Strandberg.
– Domen var överraskande både för mig och Lennart Nyberg. Dels att brottet ansågs vara begånget i Sverige och dels att man underkänt allt det arbete som Lennart Nyberg la ner på att försvissa sig om att det man gjorde var rätt, genom att exempelvis anlita flera experter på området, säger Hans Strandberg.
Domen komer att överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.
– Vi har inte hunnit analysera domen än. Men att domen ska överklagas är klart, säger Hans Strandberg.

Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, som har företrätt ett antal av rättighetsinnehavarna under processen, tycker att det är glädjande att hennes klienter får upprättelse, även om skadeståndbeloppet inte blev lika högt som man hade yrkat på.
– Ersättningen är mycket hög men vi anser att rättighetshavarna borde kompenseras fullt ut. Men till detta kommer dock att tingsrätten fastställer att de även har rätt till ersättning för de skador som kommer att påverka marknaden under en mycket lång tid framöver, säger Sara Lindbäck.

Designers revolt har sålt billigare kopior av inredningsklassiker av formgivare som Arne Jacobsen och Charles och Ray Eames. Verksamheten pågick i tre år och bolaget uppges ha omsatt närmare 50 miljoner kronor.