Rimfrosten skimrar i solskenet. Hela trädgården lyser där Ida Olsson och Martin Hjelström vandrar runt bland fruktträd, buskar och blomrabatter. Än är det långt till dess grönskan återtar sin självklara del här i naturens prakt.

Vi befinner oss i Hummelbo trädgårdar i byn Löt, strax söder om Grillby. Hit bjöd Ida och Martin in till ”öppet hus” bland allt det gröna under ett veckoslut på sensommaren

– Vi hade inte en aning om intresset eftersom det inte är alltför lätt att hitta hit något vid sidan om allfarvägen, säger Ida Olsson.

Artikelbild

| Många av de gröna storverken tar form på datorskärmen.

Resultatet? En veritabel folkvandring. Det var nästan omöjligt för besökarna att bli av med bilen trots att närmaste grannen upplät sin ladugårdsbacke som p-plats.

– Det kan ha varit så många som 500 besökare. Vi hann inte räkna efter 300, säger Martin Hjelström.

Historien om Hummelbo trädgårdar går mindre än tio år tillbaka när en fullastad VW Passat tog till vänster vid Löts bygdegård med ett flyttlass växter på släpet. Efter ett par hundra meter låg torpet där: Hummelbo.

– Vi ville starta något eget tillsammans. Att det skulle bli något grönt låg nära till hands efter mina tre år på Alnarp där jag studerade till trädgårdsingenjör, säger Ida Olsson.

Artikelbild

| Paret Olsson/Hjelström ordnar trädgårdsevent för att möta andra trädgårdsintresserade.

För sambon Martin var inte vägen varken lika rak eller självklar.

– Efter examen på Chalmers blev det Ikea för min del. Jag jobbade med inköp av möbler och funderade allt mer på hur det kan gå till att skapa rumsmiljöer ute i det fria och det i en egen verksamhet. Utsmyckning, murar, trädgårdsgångar, träd, växter – ja allt i en helhet.

Artikelbild

| Martin Hjelström och Ida Olsson förverkligade sitt trädgårdsföretag på ett torp i Löt, söder om Grillby.

Vintern 2009 blev det hela verkligt. Ida Olsson och Martin Hjelström hittade sitt drömhus på webben.

– Vi tittade bara på ett enda objekt. Hummelbo i Löt. När vi kom hit låg snön meterdjup. Bland alla mjuka kullar, översnöade buskar och många träd såg vi möjligheten. Här skulle vår dröm bli verklighet, säger Ida.

Artikelbild

| Frostigt i Hummelbo trädgårdar. Men snart kan Ida Olsson och Martin Hjelström fortsätta att utveckla verksamheten.

Att torpet var för litet för en blivande större familj stod klart från början. Jobbet med att bygga ut startade omedelbart. Taket lyftes så att en övervåning fick plats. Huset förlängdes och en glasveranda kom till. I dag är det gott om plats också för de två barnen, Märta, sex år, och Sigge, två år.

Två mindre hus på tomten gör att hemmet också fungerar som arbetsplats.

Artikelbild

| Martin Hjelström och Ida Olsson har tankar om att utöka verksamheten i Löt.

– Kort sagt så designar eller formger vi trädgårdar på beställning. En vanlig kund är en pensionär som nu med bättre om tid vill förverkliga sina gamla planer på att göra något åt sin trädgård. Bostadsrättsföreningar och nya husägare är en annan viktig målgrupp, säger Martin.

Många av de gröna storverken görs i Idas dator. Det är fascinerande att se hur en helt annorlunda trädgård växer fram på skärmen. Inte alltid genomgripande förändringar – men ändå, så olikt det ursprungliga.

– Inspiration hämtar vi inte minst från trädgårdsutställningar i Holland, Danmark, Italien och England, berättar Ida.

– För den som vill ut och resa är England ett givet mål. Chelsea Flower Show i London är lika välkänt som uppskattat, men vi inspireras ännu mer av den gamla trädgården runt Sissinghurst Castle (sydost om London, reds. anmärkning).

Varken Ida eller Martin sticker under stol med att de också hämtar intryck från betydligt närmare håll:

– Enköping rymmer många planteringar och fickparker. Dessutom är den av Piet Oudolf skapade Drömparken något alldeles, alldeles speciellt.

Oudolf är en internationellt känd holländsk trädgårdsarkitekt som designade den omtalade parken 1996.

– Holland är ett föregångsland när det gäller att arbeta med utemiljöer, så vi har anledning att återkomma just dit mer än en gång. Mycket härifrån går att lyfta över till svenska förhållanden, säger Martin.

En av Martins roller i företaget Hummelbo Trädgårdar är själva genomförandet. Kort sagt att göra verklighet av det som vuxit fram på Idas datorskärm. Självklart efter en hel del bollande av idéer fram och tillbaka med uppdragsgivaren.

– Vi har behov av att utvidga. I dag sysselsätter vi fyra till sex personer nära nog på heltid. Dessvärre är det svårt att hitta kvalificerad personal eftersom arbetsuppgifterna är så skiftande som att plantera växter, anlägga trädgårdsgångar, stenmurar och att bygga altaner.

Parallellt med Hummelbo Trädgårdar driver paret Olsson-Hjelström företaget Familjen Grön i Uppsala. Detta tillsammans med kompanjonen Charlotte Urell.

– Familjen Grön kan sägas vara ett showroom, där vi visar möjligheter att inreda din trädgårdsmiljö med utsmyckningar av skilda slag. Kan vara allt från krukor och växter till möbler och fågelbad, säger Ida och fortsätter:

– De event som Familjen Grön ordnar ger oss en möjlighet att möta andra trädgårdsintresserade. Det kan annars bli litet ensamt vid dator och ritbord.

Anläggningen i Löt kommer att växa. I planerna finns ett nybygge som ska rymma butik, orangeri och kafé. Kanske kommer en och annan gris och några höns också in i bilden.

Slutligen, något tips inför sommar­säsongen till alla oss som länge gått och funderat på att förnya trädgården? Båda svarar, med ett skratt:

– Att du skulle ha börjat planera redan i höstas och därmed varit klar med tänkandet just nu. Då kunde du bara om någon månad sätta i gång med förverkligandet av dina drömmar. Men ändå, bättre sent än aldrig!