55-åriga Christina Ashley, ursprungligen från Tärnsjö, har bott i Fort Lauderdale, Florida, USA, de senaste 26 åren. Hon har upplevt många oväder sedan hon flyttade dit men inget som liknar orkanen Irma som nu är på väg mot hennes hemstad.

– I rapporteringen har det varnats för vindstyrkor på runt 120 miles/hour (cirka 55 meter/sekund, reds anm) när orknanen beräknas dra in över land, och det är värre än vad jag upplevt tidigare under mina år här, berättar Christina Ashley.

Senaste dagarna har rapporter och larm om den kommande orkanen, samt uppmaningar från myndigheterna, bombarderats till invånarna i Fort Lauderdale via tv, internet och mobiltelefoner. Själv har Christina Ashley som chef över ett lägenhetskomplex på 31 våningar de senaste dagarna bland annat dirigerat evakueringen av de 297 lägenheterna och säkrat fastigheten så gott det går.

Artikelbild

| Flyr. Christina Ashley i bilkö för att undkomma orkanen Irma.

– Det har bland annat handlat om täckning av fönster och dörrar och undanplockning av utemöbler  och andra lösa föremål, berättar hon.

För invånarna närmast kusten har myndigheterna uppmanat till evakuering, berättar hon.

– Många har täckt fönster och dörrar och lämnat sina hem, men det finns också boende som stannar kvar i sina hus och hoppas på det bästa, berättar Christina Ashley som själv bor i en villa cirka en mil från kusten.

Fort Lauderdale består av olika zoner där invånarna närmast kusten uppmanas att evakuera sina hem. Christina Ashley är själv på väg i en fullastad bil, tillsammans med en väninna och två hundar, till en ranch tre timmars bilväg från kusten för att sätta sig i säkerhet när UNT når henne på telefon.

– Min pojkvän kör en annan bil medan min vuxna son, som bor alldeles invid kusten i Key West, lämnade sitt hem redan i onsdags. Det befaras stora översvämningar i det området när orkanen drar in, säger hon.

Christina Ashley berättar om bilköer, långa köer till bensinstationerna och en allmänt obehaglig stämning. Ovissheten är stor om hur hårt orkanen kommer att slå mot Florida men själv känner hon sig riktigt obehaglig till mods.

– Anhöriga ringer hemifrån och är oroliga och hela situationen känns obehaglig och oviss. Som det känns nu vet vi inte om vi har något hem att komma tillbaka till, säger hon.

Är det något du vill skicka med hem till Sverige?

– Ja, att ni sänder upp en bön för oss!