Polisens tekniker arbetade också med att försöka klargöra orsaken till eldsvådan.
– Men det är inte säkert att det går att göra, uppger en polis till UNT.

Det blåser en rå och kall vind i Morgongåva på tisdagen. Folk som kommer förbi stannar en stund och tittar på förödelsen. Kvar på parkeringen utanför det förstörda huset står en ensam översnöad personbil. Huset hade 17 lägenheter och 18 boende, 14 av dem ålderspensionärer. Det byggdes i början på 1960-talet av en bostadsrättsförening. För 50 år sedan var brandskyddsföreskrifterna inte lika stränga som i dag. Byggnaden saknade bland annat brandväggar upp genom vinden. Rökgaserna fördes därför snabbt vidare i det vinkelformade huset.

Det är ovisst om det är ekonomiskt försvarbart att sanera och återuppbygga det. På övre våningen är alla lägenheter, liksom trapphuset och lägenhetsförråden, totalförstörda. Bostäderna på nedre botten är vattenskadade. De boende har mist merparten av sina tillhörigheter.

Kanske tvingas man bygga ett helt nytt hus på fastigheten?

– Det är en fråga för försäkringsbolaget. Hittills har vi haft ett bra samarbete med deras representant på plats, säger Bengt Löfling, kassör i den drabbade bostadsrättsföreningen.
Han väcktes av räddningspersonalen vid 0.30 -tiden natten till i lördags:
– De sade att det brann i Fritzlund och de bad mig att genast komma dit i egenskap av styrelseledamot i föreningen. Jag trodde det rörde sig om en lägenhet, men när jag närmade mig var stora delar av taket i lågor, berättar han.

Mirakulöst nog klarade sig alla andra i huset oskadda. En granne, Lennart Edberg, bultade och ringde på dörrklockorna för att få alla i huset att ta sig ut.
– En äldre man vägrade till att börja med lämna sin bostad, han var väl chockad. Brandkåren och polisen var snabbt här och de slog ut rutor och tog sig in i lägenheterna för att vara säkra på att alla räddat sig, berättar han.

Huset var anslutet till fjärrvärmenätet, värmepannan från 1960-talet var därför tagen ur drift sedan flera år. De drabbade har fått tillfälliga bostäder genom Hebygårdar, privatpersoner, släktingar och vänner. Några av dem bor också på hotell.