Efter en flyttperiod på tre månader invigs Hebys nya bibliotek på tisdagen. Det faktum att biblioteket nu rent bokstavligt lyfts upp en våning, från källaren i Folkets hus till markplanet centralt i samhället, tillhör det som Linda Djurström, enhetschef och bibliotekarie vid Heby bibliotek, är mest nöjd med inför invigningen.

– Framför allt får vi nu ljusa och inbjudande lokaler som är anpassade efter vår verksamhet – och som dessutom skapar nya möjligheter när det gäller aktiviteter. Det synliga läget betyder också att vi nu säkerligen får fler spontanbesök, säger hon.

Vid en rundvandring i de nya lokalerna några dagar innan invigningen har kommunens kultur- och fritidschef Joakim Lundin svårt att dölja den egna entusiasmen.

Artikelbild

| Nöjd. Joakim Lundin, kultur- och fritidschef på kommunen, är mycket nöjd med utformningen av Hebys nya bibliotek på Kyrkogatan, som invigs på tisdag.

– Det känns fantastiskt bra, och fantasktiskt kul, att slutresultatet blivit så bra. Framför allt tycker jag att biblioteket är inbjudande, och förhoppningen är att det här ska bli en mötesplats för alla, säger han.

I de nya lokalerna går det mesta i ljusa och fräscha färger. Här finns bekväma läsfåtöljer, studie- och datorplatser, ett konferensrum och en stor centralt belägen läktarliknande möbel som är tänkt för bland annat barnsamlingar. En annan nyhet är en obemannad avdelning kallad "Meröppet" som kommer att vara tillgängligt mellan klockan 9.00 och 21.00 varje dag och dit biblioteksbesökaren kommer in med hjälp av en så kallad tag.

– Vi är stolta över att vara så tidigt ute med den servicen, säger Joakim Lundin.

På plats i lokalerna finns också, förutom vaktmästare i färd med att utföra det sista "finliret", också ÅC Danell som tillsammans med personalen letar passande väggytor för ett drygt tiotal tavlor som Hebykonstnären skänkt inför invigningen.

Artikelbild

| Läsfåtölj. Kultur- och fritidschefen Joakim Lundin tänder lampan till en av de nya bekväma och avskärmade läsfåtöljerna i det nya biblioteket.

– Det är så roligt att vi lämnat den gamla "brottarkällaren" bakom oss och nu flyttar in i ett riktigt bibliotek, och då vill jag bidra på det här sättet, säger ÅC Danell som tycker att det är viktigare än någonsin med ett modernt bibliotek.

– Böcker, och fördjupningen, är superviktigt i tider som dessa när populärkulturen formligen sköljer över oss, där blir biblioteket en motvikt, säger han.

Artikelbild

| Skänker tavlor. Linda Djurström, enhetschef på Heby bibliotek, och kommunens kultur- och fritidschef Joakim Lundin med en av tavlorna som Hebykonstnären ÅC Danell (till vänster) skänkt till Hebys nya bibliotek inför tisdagens invigning.

Den officiella invigningen av Hebys nya bibliotek sker på tisdagen med festligheter och tal av både lokala företrädare och riksdagspolitikern Niclas Malmberg. Resten av veckan, fram till lördag, bjuds fortsatta invigningsaktiviter i form av bland annat "barnbus", berättarkväll, bildspel från flytten samt författarbesök.