Sedan ungefär tre veckor är en räv ovälkommen gäst hos Robert och Pernilla Nilssons villatomt på Västerlånggatan i Östervåla. Från början var räven, som är relativt stor och med fin päls, mest intresserad av att leta efter mat runt soptunnan och i trädgården men senaste tiden har den blivit alltmer orädd.
– Häromdagen när jag var ute på tomten kom den sättande emot mig och det var med nöd och näppe jag hann stänga ytterdörren framför nosen på räven. Det var riktigt obehagligt, berättar Pernilla Nilsson.

Den senaste tiden har det inkommit flera andra liknande rapporter. När Daniella Nilsson tog sig en joggingtur vid samma villaområde i lördags fick också hon känna på rävens sällskaplighet.
– Jag såg räven på håll när jag kom joggande och jag tänkte att den springer väl i väg när den får syn på mig. Men det gjorde den inte, berättar Daniela Nilsson som i stället fick se räven komma springande emot henne.
– Jag blev förstås rädd, räven såg lite läskig ut, och det kändes inte som om allt stod riktigt rätt till. Jag vände och sprang så fort jag kunde och lyckades skaka av mig den.

Räven har också observerats i närheten av förskolan på samma villaområde. Daniella Nilsson och Pernilla Nilsson, som bägge är småbarnsföräldrar, är oroliga för vad räven skulle kunna göra om han träffade på ett litet barn.
– Jag har ringt till polisen men de säger att de inte kan göra något i nuläget och uppmanade mig i stället att försöka med att skrämma i väg den, berättar Pernilla Nilsson.

Räven har sannolikt någon form av skada eller sjukdom. Det säger Johan Månsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen.
– En vuxen räv, som det här handlar om, beter sig inte så här. Räven kan ha drabbats av exempelvis en tand- eller käkskada eller något annat som gjort att den inte kan jaga och i stället försöker hitta föda i och kring villatomterna, säger Johan Månsson.

Om det skulle vara så att räven råkat ut för en skada eller sjukdom är det, enligt Johan Månsson, självklart att den borde avlivas.
– Någon jaktansvarig borde kolla upp hur det står till med räven, men när det gäller avlivning är det till syvende och sist polisen som ger tillstånd till det, säger Månsson som ger följande tips till villaägarna i området:
– Se till att räven trivs så dåligt som möjligt, försök skräm den och se till att den inte hittar något att äta utanför husen.

Behöver föräldrar vara oroliga för sina barn?
– Absolut inte. I vissa länder kan rävar ha rabies men det gäller lyckligtvis inte i Sverige.