Utöver det har föreningen även fått 5,25 miljoner för köpet av Gammelhus. Föreningens ordförande Hans Norberg räknar nu med att ombyggnationerna inleds i juni.
Planerna för ombyggnationerna av samlingslokalen Storbrunn går vidare. IOGT/NTO-logen har av Östhammars kommun fått tre miljoner öronmärkta till renoveringen av Storbrunn. Därtill fick föreningen 5,25 miljoner av kommunen för försäljningen av Gammelhus. I maj kommer beskedet om det blir ytterligare fem miljoner kronor från Boverket. Men renoveringen står inte och faller med de pengarna.
– Vi kommer bygga i vilket fall som helst. Får vi inte pengarna från Boverket så får vi satsa på mer traditionell finansiering med lån och så vidare, säger föreningens ordförande, Hans Norberg.

Norberg räknar med att ombyggnationerna inleds redan i juni.
– Vi kommer att slå igen bion i slutet av maj. Sedan börjar vi bygga om i juni. Vi hoppas att åtminstone biodelen ska vara klar till årsskiftet, säger Norberg.
Renoveringen ska resultera i en digitalt anpassad anläggning, med utrymme för såväl teater, film som konserter.
– Det ska bli ett modernt digitalt kulturhus. I och med övergången från analogt till digitalt får vi betydligt bättre förutsättningar.

Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) står fast i övertygelsen att det nya kulturhuset är värt att satsa i. Detta trots att kommunstyrelsen i sin årsredovisning för 2011 konstaterade att budgetutrymmet de kommande åren kommer att vara begränsat.
– Vi har prioriterat en kraftfull satsning på kulturändamål och det beslutet står vi fast vid, säger Spangenberg.


Snart byggstart. Hans Norberg, ordförande i IOGT/NTO utanför Storbrunn. Renoveringen beräknas inledas i juni.Foto: Isak Angerbjörn
Citat