Det nyligen påbörjade rekordbygget av Apoteas nya hus i Morgongåva uppmärksammades på torsdagen med ett arrangemang med ett 50-tal inbjudna representanter från bland annat byggentreprenörer, Uppsala handelskommare, ortens e-handelsföretag, arbetsförmedling, banker och kommun.

– Ett första symboliskt spadtag är ju det vanliga, men eftersom det fortfarande var vinter vid byggstarten valde vi att vänta några veckor och gör nu så här i stället, då vi reser en ny epok i Morgongåva, berättade Henrik Lindley, vd för Morgongåva företagspark, i inledningstalet.

I talen, som också hölls av företagsparkens grundare Anders Wall, landshövding Göran Enander, kommunalråd Marie Wilén (C) samt Apoteas grundare och vd Pär Svärdson, lyftes bland annat fram det entreprenörskap som resulterat i både företagsparken och det växande e-handelsklustret i Morgongåva.

Artikelbild

| Glatt samtal. Anders Wall, grundare av företagsparken, Apotea-vd:n Pär Svärdson samt Uppsala läns landshövding Göran Enander samtalade glatt under jippot som uppmärksammade det nyligen påbörjade bygget av det stora Apoteahuset i Morgongåva.

– Jag har träffat Pär Svärdson några gånger, och den bild som växt fram är att han är både rastlös och orubblig i en och samma person, och det är tydligen en väldigt bra kombination, sade landshövdingen bland annat.

Efter det fick Svärdson själv ta över spakarna till kranen när han symboliskt lyfte dit en av de vertikala stålbalkarna på det nya Apoteahuset, en ceremoni som avslutades med att han själv, landshövdingen, kommunens nya näringslivsstrateg Ann-Mari Sundgren samt Marie Wilén hjälptes åt att dra skruva dit muttrarna till balken.

– En positiv dag för både Apotea och bygden, min bedömning är att bygget skapar ytterligare 250 nya arbetstillfällen i företaget de närmaste två-tre åren, berättade en nöjd Pär Svärdson som inte ser något slut på framgångssagan Apotea.

– Vi fortsätter växa så det knakar, och vi står redan och stampar och vill flytta in i det nya huset så fort vi bara kan, tillade han.

Artikelbild

| Drog åt samma håll. Landshövding Göran Enander, Pär Svärdson, grundare av Apotea, kommunens nya näringslivsstrateg Ann-Mari Sundgren och kommunalrådet Marie Wilén (C) hjälptes åt att symboliskt montera dit en av balkarna på det nya Apoteabygget.

En annan som sken i kapp med solen var Anders Wall, som för tolv år sedan köpte det nedlagda och nergångna industriområdet med visionen att skapa en företagspark.

– Köpet innebar en stor risk, och jag möttes av en del skepsis under resans gång, men kärleken till den här bygden drev mig att våga och att genomföra planerna, berättade Anders Wall som fått se Morgongåva företagspark växa ut till ett av landets stora e-handelskluster.

Artikelbild

| Ser sig om. Pär Svärdson, vd på Apotea och landshövding i Uppsala län ser sig om på byggområdet i Morgongåva där det stora Apoteahuset, på sammanlagt 38 000 kvadratmeter, redan har börjat byggas. I bakgrunden skymtar bland annat kommunens nya näringslivsstrateg Ann-Mari Sundgren samt Anders Wall, grundare av Morgongåva företagspark.

– När jag köpte för tolv år sedan fanns tre anställda. I dag jobbar cirka 500 personer här och samtliga lokalytor är uthyrda. En sån här dag känns det som jag fått min vision infriad, sade industrimannen med ett brett leende.