Det var i februari som Erik Grönwall blev delägare i Hagenburg, ett managementbolag som har byggt upp och förvaltat karriärer åt kända artister som Peter LeMarc, The Cardigans, John Norum, Europe och Ace of Base.

Knivstabon Erik Grönwall är ju annars mest känd som rocksångare och vinnare av Idol 2009, men han har på sidan om artistkarriären också varit entreprenör i flera år med sitt företag Greenwall Management samt två andra bolag.

– Jag tycker det är kul att göra lite av varje, säger Erik Grönwall som på sidan av karriären med bandet HEAT arbetar ihop med Simon Vikström, ägare av Train Station Brewery och Stationspuben i Knivsta.

Artikelbild

| Företagare. För mig är ibland entreprenörskapet roligare än det egna artisteriet, säger Erik Grönwall som nu åkt till New York för att sjunga i musikalen Jesus Christ.

Blir det ingen mer Hadirajafestival för er i Knivsta?

– Jo, vi har inte lagt ner, men just nu har både Simon och jag för mycket att göra för att hinna med en festival i sommar, säger Erik Grönwall, nyss hemkommen från en konsertrunda i Japan där HEAT har många lojala fans.

Just som han hade bestämt sig för att satsa mer på företagarkarriären dök en ny chans som artist upp – en musikalroll i det amerikanska tv-bolaget NBC:s livesända version av Jesus Christ superstar. Där ska han spela rollen som Simon Zealotes ihop med världsstjärnor som rocklegendaren Alice Cooper, John Legend och popartisten Sara Bareilles.

– Jag blev kontaktad av en agentur i New York. Regissören kände till mig sedan tidigare och gillar det jag gör i HEAT, säger Erik Grönwall som först trodde att det var ett spammeddelande.

– Jag ignorerade mejlet, men sedan började samma meddelande komma till mitt team och det var först då vi insåg att det var en auditionförfrågan. Det känns givetvis väldigt kul och jag ser fram emot den nya utmaningen, säger Erik Grönwall.

Trots ett eventuellt musikalgenombrott kommer han fortsätta på den inslagna vägen som nybliven ägare av Hagenburg tillsammans med branschveteranen Petri H. Lundén.

Hur kom det sig att du blev delägare där?

– Petri har länge varit min manager och senare år även min mentor i mitt eget bolag. Det är en stor ära att få bli en del av Hagenburg, säger Erik Grönwall.

Han och Simon Vikström anlitas även flitigt som förebilder för unga av bland andra organisationen Svenskt näringsliv. Tillsammans åker de två Knivstaborna tidvis runt på skolor med en interaktiv och musikalisk föreläsning.

– Tanken är att bryta myten om hur en företagare ser ut och visa hur man kan försörja sig på sådant man tycker är kul. Jag har ju exempelvis kunnat arbeta med och försörja mig på musik genom att jag startade mitt företag.

Vad är roligast, att vara artist eller entreprenör?

– För mig är ibland entreprenörskapet roligare än det egna artisteriet. Man får samma dopaminkick när det går bra för ens egna artister i form av manager, som när det går bra för mig själv som artist, säger Erik Grönwall.

Han uppskattar också den kreativa miljön i branschen.

– Här finns så många människor med olika erfarenheter och olika utbildningar som ändå har musiken gemensamt. Samtidigt får jag arbeta ihop med personer som är bra exempelvis musikjuridik.

Men man måste väl ha en särskild talang för att bli entreprenör i just denna bransch?

– Nej, jag tror det är som i de flesta andra branscher. Det handlar om intresse och sedan lär du dig efterhand vad du ska leta efter hos artisterna och i musiken. Men det är klart att ett visst musiköra kan vara bra att ha.

Hans tips till den som vill ge sig in i musikbranschen är att ta chansen att lära sig lite om företagande om man får en sådan chans på exempelvis gymnasiet.

– Oavsett vilket yrke du hamnar i är det aldrig fel att lära sig lite om exempelvis hur avtal skrivs, hur bokföring går till och så vidare. Sedan behöver man ju inte starta eget, utan det finns många duktiga experter att vända sig till, men min erfarenhet är att man klarar sig bättre om man kan lite om mycket, säger Erik Grönwall.