Det var sent på måndagskvällen som 15-åriga Emma Lundin och 16-åriga Nathalie Lagerlöf var på väg hem och passerade kommunhuset i Knivsta. En bit bort, bredvid kommunhuset, ser de en ung man som vad det verkar har försökt ta sitt eget liv och blöder kraftigt.

– Vi sprang dit, Nathalie försökte prata med killen och stoppa blodet medan jag ringde 112, berättar Emma Lundin.

De försökte flera gånger få kontakt med killen men han bara skakade.

När Emma Lundin pratade med SOS Alarm ska de ha sagt att de inte hade några tillgängliga ambulanser just då, vilket Emma Lundin tolkade som att det inte skulle komma någon.

– Efter en stund stannade en buss en bit bort och Nathalie sprang dit och bad om papper som vi kunde använda för att stoppa blodet, säger Emma Lundin.

Under hela händelseförloppet passerar flera människor platsen, många kommer från tågstationen.

– Vi skriker och ropar att vi behöver hjälp. Många vuxna människor tittar men fortsätter bara att gå. I efterhand undrar jag hur man kan göra så? När två tonåringar behöver och skriker på hjälp.

Hur visste ni hur ni skulle agera?

– Vi tänkte nog inte så mycket alls. Det handlade bara om att agera, att hjälpa. Det är självklart. Om någon behöver hjälp så hjälper man, säger Emma Lundin.

Hon och Nathalie Lagerlöf satt länge med killen den där kvällen. Han sade inte så mycket men tjejerna lyckades få fram att han är 18 år gammal. Han ska nyligen ha kommit till Knivsta efter att ha blivit placerad på ett boende här. Några från boendet skulle möta upp honom, men de ska aldrig ha dykt upp. När tjejerna frågade varför han hade skadat sig själv sade han att det var i syfte att ta sitt liv.

Efter vad Emma Lundin uppskattar som en och en halv till två timmar kommer ambulansen. De tar med sig killen därifrån och Emma Lundin vet inte i dag vad som hände med honom.

Varken Sjukvårdens larmcentral som dirigerar ambulansen eller Akademiska sjukhuset som troligtvis tog emot 18-åringen kan kommentera händelseförloppet eftersom det rör sig om en enskild person. Av principskäl kommenterar man aldrig sådana händelser av hänsyn till de inblandade personerna.

Emma Lundin och Nathalie Lagerlöf kommer på fredagen att uppvaktas av Knivsta kommun för sina insatser. Detta sker klockan 10.30 på Knivstas kommunhus.